Politika

U Srpskoj registrovano 22 oboljelih od morbila

U Repubici Srpskoj od 6. marta do danas registrovano je 22 oboljelih od morbila, od kojih je 20 slučajeva laboratorijski potvrđeno, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

U opštini Istočno Sarajevo prijavljeno je šest oboljelih, u Vukosavlju četiri, Modriči tri, Novom Gradu dva, Kozarskoj Dubici dva, Laktašima dva, a u opštinama Vlasenica, Šamac i Pale po jedan oboljeli.

Loading...

Iz Instituta navode da su nova dva slučaja oboljelih sa područja opštine Laktaši u porodičnom kontaktu i da je riječ o 37-ogodišnjoj osobi i jednogodišnjem djetetu.

Najveći broj oboljelih registrovan je u uzrasnim grupama od dvije do pet godina /10/ i 20 do 29 godina /četiri/, najmlađi oboljeli ima jednu, a najstariji 41 godinu.

– Od ukupnog broja oboljelih, 21 nije vakcinisano ili su nepoznatog vakcinalnog statusa, samo za jedno dijete ima podatak da je vakcinisano prvom dozom u skladu sa obaveznim kalendarom – navode iz Instituta.

Najveći broj oboljelih imao je srednje tešku kliničku sliku, a 18 je hospitalizovano u bolnicama u Doboju, Istočnom Sarajevu, Prijedoru i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci.

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske ističu da su higijensko-epidemiološke službe domova zdravlja, gdje su oboljeli prijavljeni, u saradnji sa bolnicama i Institutom, odmah preduzele sve mjere za sprečavanje širenja epidemije.

– Nakon prijave epidemije morbila u Srbiji, odnosno pogoršanja epidemiološke situacije u okruženju, niskog obuhvata MRP vakcinom u Srpskoj, početkom novembra 2017. godine, Institut je svim domovima zdravlja i zdravstvenim ustanovama u privatnom sektoru dostavio dopise sa preporučenim mjerama koje treba sprovoditi s ciljem blagovremenog otkrivanja i prijavljivanja oboljelih od morbila – navode iz Instituta.

Iz Instituta ističu da je jedna od najvažnijih provjera vakcinalnih kartona i vakcinacija djece i omladine prema obaveznom kalendaru od navršene prve do 19. godine, a potom vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih MRP vakcinom koja štiti od morbila, rubeole i parotitisa.

U saopštenju se navodi da će Institut za javno zdravstvo u saradnji sa svim zdravstvenim ustanovama i drugim relevantnim institucijama i dalje preduzimati potrebne mjere za sprečavanje i suzbijanje epidemije i o tome redovno izvještavati javnost.

Morbile su virusno, zarazno oboljenje, a bolest se manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenskim promjenama na sluzokoži disajnih organa i pojavom osipa koji se postepeno širi po koži

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!