Kultura

Film “Lica Lafore” prikazan u Moskvi

Na šestom međunarodnom filmskom festivalu “Delai” koji se održava od 17. do 22. aprila u Moskvi prikazan je i film “Lica Lafore”.

U ovogodišnjoj selekciji prikazano je više od dvadeset filmova iz Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Njemačke, Francuske, Indije, Republike Srpske, Irana, Argentine.

Loading...

“Delai film festival” u svoj fokus stavlja filmove koji se bave procesima koji na različite načine mijenjaju stvarnost i utiču na nju.

Osim u Moskvi film “Lica Lafore” uskoro će biti prikazan i u Sevastopolju na festivalu “Zlatni vitez”, a 27. aprila autor Denis Bojić za ovaj film primiće Gran-pri za najbolju režiju na filmskom festivalu Zlatna buklija.

Film dokumentuje sudbinu porodice Gajić koja je u borbi sa Laforom izgubila stariju kćerku Tatjanu, ali koja je zahvaljujući pomoći dobrih ljudi i vlastitim novcem postala jedan od najvećih donatora za pronalazak lijeka za Laforinu bolest i spas mlađe kćerke Milane.

Na pronalasku lijeka za Laforinu bolest radi tim ljekara predvođen Beržeom Minesijanom u bolnici “Sik Kids” u Torontu, a film “Lica Lafore” trebalo bi da podstakne sve humanitarce, a posebno nadležne institucije i vlade država cijelog svijeta i čitavu farmaceutsku industriju da izdvoje neophodan novac za pronalazak lijeka, ne samo za Laforinu bolest, nego i mnoga druga rijetka oboljenja.

Film “Lica Lafore”, pored brojnih projekcija, prikazan je i na međunarodnim festivalima u Grčkoj, Rusiji, BiH, na medicinskim fakultetima u regionu, ali i na svjetskom kongresu neurologa u Barseloni.

Značaj filma prepoznat je i na institucionalnom nivou, pa su “Lica Lafore” prikazana i u Evropskom parlamentu u Strazburu, u Narodnoj skupštini Republike Srpske, te u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Borbu protiv Laforine bolesti podržale su brojne poznate ličnosti, između ostalih, Tijana Bošković, jedna od najboljih svjetskih odbojkašica, te Miralem Pjanić, fudbaler Juventusa.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!