Politika

Sve manje studenata u Srpskoj, zašto?

U Republici Srpskoj (RS) nastavljen je trend opadanja broja upisanih studenata na visokoškolskim ustanovama.

Po podacima Zavoda za statistiku, u školskoj 2017/2018 godini na prvi ciklus studija visokog obrazovanja, uključujući i integrisane studije, u zimski semestar bilo je upisano 32.585 studenata, od toga je njih 26.517 upisano na sve godine studija, a 6.068 su apsolventi.

Loading...

Upozoravajući je podatak da je broj upisanih studenata, u odnosu na prethodnu godinu, manji za 2.207 studenta, odnosno 6,3 odsto.

Od ukupnog broja upisanih akademaca, na javne visokoškolske ustanove upisano je njih 70,3 odsto, a privatne visokoškolske ustanove 29,7 odsto.

Prema programu obrazovanja, koji je prilagođen principima Bolonjske deklaracije, studiraju skoro svi studenti, njih 98,3 odsto. Redovno studira 89,8 odsto studenata.

U ukupnom broju upisanih studenata, učešće studentica je 57,2 odsto i taj procenat nije se znatno promijenio u odnosu na prethodnu školsku godinu.

Statističari su naveli i da je smanjen broj akademaca koji su završili studije.

U prošloj godini 5.081 student je diplomirao/završio akademske ili strukovne studije, što je za 7,2 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu.

Od ukupnog broja diplomiranih/završenih studenata 57,8 odsto su studentice. Na visokim školama diplomiralo je njih 15,5 odsto,a na univerzitetima 84,5 odsto.

Polovina studenata stekla je zvanje iz obrazovne oblasti – društvene nauke, poslovanje i pravo (47,3 odsto), dok je najmanje studenata steklo zvanje u oblasti – usluge, njih svega 2,3 odsto.

I broj profesora u RS je smanjen. U školskoj 2017/2018 godini na visokoškolskim ustanovama zaposleno je 2.736 nastavnika i saradnika i u odnosu na prethodnu godinu manji je za 1,4 odsto.

Od ukupnog broja nastavnika i saradnika 45,4 odsto su žene.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!