Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

Banjaluka obilježila svoj Dan (FOTO)

Banja Luka je danas, nizom svečanosti i manifestacija, obilježila svoj dan – 22. april, dan kada je oslobođena od fašizma u Drugom svjetskom ratu. U Banskom dvoru je večeras održana i svečana akademija, koja je počela u 20 časova i 24 minute, što simbolično predstavlja kandidaturu Banje Luke za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine.

Pozdravljajući brojne goste, najviše zvaničnike Republike Srpske, te goste iz čak 35 opština i gradova regiona i Evrope, gradonačelnik Igor Radojičić je naglasio da je Banja Luka grad koji ima potencijal i šansu.

-Ponosni smo na našu antifašističku tradiciju i zato danas slavimo Dan grada. Ostajemo opredijeljeni za razvoj dobrih odnosa sa našim gradovima partnerima i svim  narodima. Naš grad gleda u budućnost. Gradimo dugoročne planove razvoja, u šta spadaju strategija razvoja grada, novi urbanistički plan, strategija zelenog grada, strategija kulture i srednjoročni plan kapitalnih investicija – naglasio je gradonačelnik u svom obraćanju gostima na svečanoj akademiji.

Banja Luka je ove godine započela brojne infrastrukturne projekte koji bi krajem godine trebalo da donesu rezultate, a to su prije svega poboljšanje saobraćaja u gradu. To će biti ostvareno, kako je rekao gradonačelnik Radojičić, izgradnjom novog mosta na loakciji Zelenog mosta, završetkom Istočnog tranzita i gradnjom još šest kružnih raskrsnica u gradu.  On je upozorio i na probleme, ističiću lošu demografsku sliku Banje Luke i činjenicu da se ne rađa dovoljno beba, iako Banja Luka i dalje privalači nove stanovnike.

Itekako brinemo o našoj djeci. U saranjdi sa društveno odgovornim kompanijama, prošle godine, izgradili smo 12 novih dječijih igrališta, a akciju nastavljamo i ove godine. Izdvojili smo dodatna sredstva u budžetu za sanaciju banjalučkih škola i očekujem da ove godine saniramo 12 osnovnih i barem tri srednje škole. Ove godine smo i evropski grad sporta, a sufinansiramo i povratak sporta u škole – rekao je Radojičić.

U svom govoru gradonačelnik se posebno osvrnuo na saradnju sa republičkim vlastima, ističiću veliku pomoć predsjednika Milorada Dodika, koji je večeras prisustvovao svečanoj akademiji, te Vlade RS pri finansiranju kapitalnih projekata u gradu.

– Gradimo novu fabriku vode, a ove godine smo riješili decenijski problem grijanja izgradnjom nove toplane, uprkos velikim otporima i poteškoćama. Posebnu zahvalnost dugujemo republičkim organima na finasiranju početka obnove Banskog dvora – kazao je gradonačelnik.

Aprilske nagrade

Na svečanoj akademiji, dodijeljene su tradicionalne aprilske nagrade, povodom Dana grada.

Predsjednici Vlade Republike Srpske Željki Cvijanović i direktoru Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“ Goranu Taliću, uručen je Ključ grada sa poveljom „Počasni građanin grada Banje Luke“.

– Iskazujemo veliko poštovanje Željki Cvijanović za njen lični i doprinos Vlade RS razvoju našeg grada. Radi se o kapitalnim poslovima za Banju Luku. Gospodin Goran Talić je od zavoda „Dr Miroslav Zotović“ napravio respektabilnu zdravstvenu ustanovu u regionalnim okvirima i to moramo cijeniti – rekao je gradonačelnik komentarišući dodjelu aprilskih nagrada.

Premijerka Željka Cvijanović, rekla je da je izuzetno počastvovana nagradom i naglasila da je prepoznat zajednički trud Vlade i Grada da Banju Luku učine evopskom ljepoticom i još ugodnijim mjestom za život.

Zlatni grb dodijeljen je proslavljenom rukometnom stručnjaku Velimiru Petkoviću, reditelju Nikoli Pejakoviću, profesoru Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Biljani Antunović i etnologu Danijeli Đukanović.

Plakete Grada Banje Luke dobili su: glumac Ljubiša Savanović, Ružica Atanacković iz udruženja „Zajedno“, Gradska organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, doktor Snežana Kutlešić, KUD „Veselin Masleša“, Galina Marjanović iz udruženja „Duga“, direktor Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković i profesor Pravnog fakulteta Nikola Mojović.

Nagrada Grada Banje Luke mladima uručena je mladim rukometašima Borca Srđanu Mijatoviću i Arseniju Bubiću, dirigentu Gradskog tamburaškog orkestra Zlatanu Miriću, klubu „Balmun“, plivaču Mihajlu Čeprkalu i profesoru Miroslavu Malinoviću.

Instalacija povodom kandidature za EPK 2024.

Prije akademije, u 20.00 časova, na fasadi Banskog dvora prikazana je audio-video instalacija povodom kandidature Banje Luke za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine.

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button