Kultura

Zanimljiva izložba: Novac korišten u Banjaluci od antike do danas

Društvo numizmatičara Republike Srpske organizovalo je izložbu pod nazivom „Trag civilizacije, novac korišten u Banjoj Luci od antičkih vremena do danas“, koja je danas otvorena u atrijumu Gradske uprave.

Građani će do 4. maja imati priliku da vide eksponate poput kovanog i papirnog novca, obveznica i dokumenata koji su kroz istoriju nastajali, korišteni su ili se još koriste na prostoru Banje Luke, uključujući i jedini primjerak novca koji je RS imala kao svoju značajnu vrijednost a to je dinar Republike Srpske.

Loading...

Muzejski savjetnik u Muzeju RS, Janko Vračar kazao je da je izložba prati razvoj monetarne istorije grada Banje Luke.

Na izložbi je prikazana i prva verzija brošure pod istim nazivom „Trag civilizacije, novac korišten u Banjoj Luci od antičkih vremena do danas“.

-Izdavanje brošure ima za cilj upravo ono što i jeste suština numizmatike –proučavanje nastanka, razvoja i upotrebe novca na prostoru Banje Luke i pisana zabilješka tih proučavanja te promocija kroz štampano i elektronsko izdanje – kazao je predsjednik Društva numizmatičara RS, Zoran Knežević i dodao da je ova izložba organizovana u sklopu manifestacije „Proljeće u Banjoj Luci“.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!