Privreda

Jeftino uvozno pivo potapa domaće pivare

Domaći pivari zatražili su od nadležnih institucija u BiH da hitno ispitaju cijene po kojima pivo dolazi iz uvoza, navodeći da su one pale ispod svake granice nelojalne konkurencije, piše Glas Srpske.

Članovi Grupacije proizvođača piva pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH ističu da po hitnom postupku treba ispitati legalnost fakturisanja uvoznog piva u BiH.

– Nakon analiziranih podataka o spoljnotrgovinskom prometu piva u posljednjih pet godina, proizvođači su uočili ogroman pad uvoznih cijena piva, na prvom mjestu iz Srbije, a zatim i iz Hrvatske. Situacija sa uvoznim cijenama trebalo bi da bude suprotna, odnosno da raste, jer cijene sirovina za proizvodnju piva posljednjih godina idu uzlaznom putanjom – navela je Grupacija proizvođača piva pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH i dodala da zbog takve politike uvoznika direktnu štetu trpi i budžet, jer su porezi obračunati i plaćeni po nižoj osnovici.

Analiza pokazuje da su na tržište BiH prošle godine stigla više 1,53 miliona hektolitara piva u vrijednosti od 121 milion maraka. Uvoz je u odnosu na 2013. godinu skočio za 170.000 hektolitara.

Pivo u BiH najviše stiže iz zemalja regiona, a prednjače Srbija i Hrvatska. Cijena piva po hektolitru iz Srbije pala je u prošloj godini na 47,47 maraka, što je čak 55,5 odsto niže u odnosu na 2013. godinu. Situacija je nešto bolja kada je riječ o Hrvatskoj, jer cijena po hektolitru uvezenog piva iznosi 102,94 marke i pala je u odnosu na prije pet godina 8,6 odsto.

– Sa evropskog na domaće tržište uvozi se pivo čija je vrijednost po hektolitru veća od 200 KM. S druge strane prosječna cijena hektolitra piva iz domaćih pivara je skoro duplo manja i iznosi 110 maraka – naveli su u STK.

Dok pivari gube domaće tržište od uvozne konkurencije, njihov izvoz ima zanemarljiv rast. Podaci pokazuju da izvoz piva raste samo 3.000 hektolitara godišnje. Domaći pivari su lani izvezli 29.000 hektolitara piva čija je vrijednost iznosila 2,8 miliona maraka.

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u petak nismo dobili odgovore da li će i šta preduzeti da bi zaštitili domaće pivare od prekomjernog uvoza i niskih cijena inostranog piva.

Potrošnja piva

Istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da najmanje alkohola na području Balkana konzumiraju stanovnici BiH, a najviše stanovnici Srbije. BiH je međutim 19. u svijetu po potrošnji piva po stanovniku.

(glassrpske.com)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!