Kultura

“Banjalučki bijenale 2018” od 18. do 21. maja

Šesto međunarodno pijanističko takmičenje “Banjalučki bijenale 2018”, u organizaciji Muzičke škole “Vlado Milošević”, biće održano od 18. do 21. maja u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

Dosad je na “Banjalučkom bijenalu”, kako kaže Damir Jovanić, direktor Muzičke škole “Vlado Milošević”, nastupio veliki broj učesnika iz Italije, Austrije, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Loading...

“Samo na prošlom takmičenju učešće je uzelo preko 250 učenika i studenata, koje je ocjenjivao stručni žiri sastavljen od eminentnih profesora i svjetski priznatih pijanista s prostora bivše Jugoslavije i iz inostranstva”, kaže Jovanić.

Prvo međunarodno pijanističko takmičenje “Banjalučki bijenale” je održano u Banjaluci 2008. godine. Ideja vodilja za osnivanje takmičenja je bila okupiti što više mladih, talentovanih pijanista i njihovih profesora, kako bi došlo do pozitivne razmjene znanja, iskustava i energije.

Velike zasluge za pokretanje ovog takmičenja, koje je od stidljivih početaka izraslo u takmičenje koje broji preko dvije stotine takmičara, ima i profesorica Nevena Popović. Upravo zbog toga na takmičenju je osnovana i posebna nagrada u čast profesorice Popović, za najperspektivnijeg mladog pijanistu, koja će nositi njeno ime. Učenici i studenti se takmiče u disciplinama klavir solo i klavirski duo (za četiri ruke i dva klavira), a sve pod budnim okom stručnog žirija sastavljenog od eminentnih klavirskih reproduktivnih umjetnika i pedagoga.

Značaj takmičenja prepoznao je grad Banjaluka pa je “Banjalučki bijenale” uvršten u kalendar kulturnih manifestacija od značaja za grad.

(nezavisne.com)

Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!