Politika

Međunarodni dan slobode medija

U svijetu se danas obilježava Dan slobode medija koji je ustanovljen s ciljem da se podigne svijest o značaju slobode štampe i da bi se podsjetile vlade država da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je 3. maj – Međunarodni dan slobode medija, navodeći da je taj datum prilika da se još jednom ukaže na značaj slobode izražavanja, kao i slobodnih i odgovornih medija za svako demokratsko društvo.

“U Republici Srpskoj stvoreni su uslovi za rad svih medija, a svako savremeno i demokratsko društvo treba da teži vrijednostima koje predstavljaju slobodni mediji i sloboda izražavanja”, navodi Dodik u čestitki novinarima, udruženjima novinara i zaposlenim u sredstvima javnog informisanja u Srpskoj.

Premijer Republike Srpske Željke Cvijanović uputila je čestitku u kojoj je poručila da Vlada Srpske razumije značaj slobode novinarske riječi u razvoju demokratije i prosperiteta savremenog društva i da je zato uvijek na strani fer, poštenog i nepristrasnog izvještavanja javnosti.

“Naša je obaveza da njegujemo otvoren i transparentan odnos prema svim medijima, jer je to u interesu javnosti i svih građana Republike Srpske, a koji podrazumijeva i odgovornost u medijskom izvještavanju, profesionalne standarde i novinarske kodekse”, navela je Cvijanovićeva u čestitki.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je 3. maj – Svjetski dan slobode medija, uz izraženu nadu da će mediji u Srpskoj sačuvati objektivnost, profesionalnost i slobodu novinarstva, jer su takvi mediji stub svakog demokratskog društva i njegov nezaobilazan korektiv.

“Nadam se da će mediji u Srpskoj ostati dosljedni objektivnom i profesionalnom izvještavanju o svim važnim pitanjima od interesa za Republiku Srpsku i njene građane, uz poštovanje najviših etičkih kodeksa profesije”, navodi se u čestitki.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Branislav Borenović uputio je čestitku povodom 3. maja – Međunarodnog dana slobode medija u Republici Srpskoj i BiH sa željom da u vremenu mnogih izazova istraju u njegovanju visokih standarda profesionalnsti, ogovornosti i nepristrasnosti.

“Danas nije lako biti novinar – sa malom platom, uz brojne izazove i, nažalost, političke i ekonomske pritiske. Javno mnjenje danas najmanje kreiraju novinari. To uglavnom čini politika i vlasnici medija, nerijetko i zloupotrebljavajući javne resurse i usput kršeći i brojne zakone”, naveo je Borenović, koji je i predsjednik PDP-a.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić istakao je da podržava svaki oblik novinarske borbe za bolje uslove rada, te slobodne i kvalitetne medije, jer je to istovremeno borba za otvorenije, tolerantnije i uspješnije društvo.

Ivanić je naveo da su novinari u Republici Srpskoj i BiH izloženi dodatnim izazovima, jer je ova profesija, bez obzira na složenost posla i odgovornost koju javna riječ nosi, na listi najslabije plaćenih, navodi se u saopštenju Predsjedništva BiH.

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić u čestitki novinarima, urednicima, ostalim medijskim radnicima, te udruženjima novinara, povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija, istakao je da istinito, profesionalno, pravovremeno i objektivno informisanje javnosti daju značajan doprinos u radu Vlade distrikta.

“Kao gradonačelnik Brčko distrikta apelujem na slobodu medija, bez pritisaka i cenzure, ali isto tako i na odgovornost za javno objavljene tekstove. Prvo pravilo u novinarstvu jeste istinita informacija, a ne dezinformacije u službi pojedinaca, političkih partija i interesnih grupa, čega smo bili svjedoci proteklih dana na brčanskoj javnoj sceni”, naveo je Milić u čestitki.

Generalna skupština UN proglasila je 1993. godine 3. maj za Međunarodni dan slobode medija, ukazujući tako na značaj nezavisnosti medija i podsjećajući vlade da je njihova dužnost da podrže slobodu izražavanja.

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!