Kultura

Sve spremno za Đurđevdanski festival

Đurđevdanski festival dječije pjesme biće održan i ove godine u Sportskoj dvorani “Borik” u Banjaluci. Festival je međunarodnog karaktera, a finale se održava 11. maja sa direktnim prenosom na RTRS.

Za ovogodišnji festival odabrano je 16 kompozicija koje će pjevati 23 djece iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Bugarske, Italije i Rusije.

Đurđevdanski festival je najdugovječniji, i već 25 godina najpoznatiji, festival dječije pjesme u regionu, uz koji su odrastale generacije. Prvi festival održan je 5. maja, 1994. godine pod nazivom “Djeca pjevaju Republici Srpskoj”.

Za ovaj dječiji festival u proteklom periodu u regionu napisano je više od četiri stotine kompozicija, a kompozicije i soliste biraju komisije u kojima su kompozitori, muzički pedagozi, muzički producenti i urednici. Kompozicije se, prema glasovnim mogućnostima i karakteru dodjeljuju malim solistima.

Od 2005. godine ovaj festival postao je internacionalni, a na njemu učestvuju ne samo djeca iz Evrope, nego i izvan starog kontinenta.

U žiriju ovogodišnjeg festivala su Tihomir Preradović, kompozitor i muzički producent iz Zagreba, predsjednik žirija, Minja Subota, umjetnik iz Beograda, Vanja Mišić, kompozitor i vokalni solista iz Banjaluke, Dejan Dejanović, rukovodilac Muzičke produkcije Radio-televizije Republike Srpske, Iva Dragojević, izvođač pobjedničke kompozicije Đurđevdanskog festivala 2017, Teodora Ratković, izvođač pobjedničke kompozicije Đurđevdanskog festivala 2017 i Dragoljub Sladojević, urednik redakcije Đurđevdanskog festivala.

(mondo.ba)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!