Politika

Zastara kriminalce sačuvala od robije

Broj zastarjelih krivičnih predmeta u sudovima u BiH lani je udvostručen u odnosu na godinu ranije, a više od polovine tih slučajeva “zatvoreno” je zbog nedostupnosti optuženog.

Pokazuju to podaci iz izvještaja Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH za 2017. godinu.

Loading...

– Sudovi su tokom 2017. godine evidentirali da je u 250 predmeta došlo do zastarjelosti krivičnog gonjenja nakon podizanja optužnice, te da je u 93 predmeta nastupila zastarjelost u postupku izvršenja krivičnih sankcija – navedeno je u izvještaju VSTS-a. Dodato je da je tokom 2016. zastarjelo ukupno 168 krivičnih predmeta, dok ih je 2017. evidentirano 343, što je povećanje za 204 odsto.

Kao i u prethodnom periodu, sudovi su najčešće predmete “zatvarali” zbog zastarjelosti krivičnog gonjenja usljed nedostupnosti optuženog. Lani je na taj način “zatvoreno” 206 predmeta ili 61 odsto, a u 13 slučajeva je utvrđeno da su predmeti zaprimljeni u sudovima nakon što su protekli zakonski rokovi za nastupanje zastarjelosti.

Pored krivičnih, evidentirano je i povećanje zastarjelosti prekršajnih predmeta.

– Sudovi su 2017. godine 119 predmeta iskazali završenim zbog proteka zakonom predviđenih rokova za zastarjelost pokretanja ili vođenja prekršajnog postupka, što je za 47 odsto više nego u 2016. godini – istaknuto je u izvještaju VSTS-a.

Kao jedan od razloga za povećanje broja predmeta u kojima je došlo do zastarjelosti krivičnog gonjenja navode zakonodavne izmjene u toku 2017. godine i to što su Krivičnim zakonikom RS propisani kraći rokovi za nastupanje zastarjelosti krivičnog gonjenja.

Za razliku od sudova, broj odluka o završetku predmeta zbog nastupanja zastarjelosti u tužilaštvima je lani smanjen za 20 odsto u odnosu na 2016. godinu. Tako su, zbog nastupanja zastarjelosti krivičnog gonjenja do podizanja optužnice, tužilaštva lani obustavila postupke u 152 predmeta, dok je godinu ranije na taj način zatvoreno 189 predmeta.

U izvještaju se navodi da su, kao i u prethodnom periodu, tužilačke odluke o nastupanju zastarjelosti donošene i u fazi rješavanja prijave. Odluke o nesprovođenju istrage donesene su u 82 predmeta, a u fazi vođenja istrage zatvoreno je 70 predmeta.

U VSTS-u ističu da sudske i tužilačke odluke kojima se okončava ili obustavlja postupak zbog isteka zakonskih rokova za zastarjelost krivičnog gonjenja i prekršajnog postupka dostavljaju Kancelariji disciplinskog tužioca pri VSTS-u.

– To se čini radi utvrđivanja eventualne odgovornosti sudija i tužilaca za takav način završetka ovih predmeta – naglasili su u VSTS-u.

Potpredsjednica VSTS-a Ružica Jukić istakla je da, gdje god je zastarjelost nastupila zbog propusta i nepažnje sudija, to treba sankcionisati.

– Više od polovine optuženih je nedostupno, a uvijek treba imati u vidu da sudija nije taj koji određuje kada će se održati ročište, jer su tu i tužioci i advokati, ali je bitno da ih zakazuje. Ako neko, s druge strane, svjesno i namjerno, ne rješava predmet, treba ga sankcionisati – rekla je Jukićeva.

(glassrpske.com)

Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!