Politika

Balaban vraćen na posao, dekan Tehnološkog fakulteta podnijela ostavku

Dekan Tehnološkog fakulteta u Banjaluci Ljiljana Vukić podnijela je ostavku na to mjesto zbog odluke rektorata da se kontroverzni referent Velimir Balaban vrati na posao u studentsku službu, saznaje Srpskainfo.

Kako nezvanično saznajemo, prilikom podnošenja ostavke Vukićeva je navela da je to uradila iz ličnih i zdravstvenih razloga. Međutim, zaposleni na Tehnološkom fakultetu tvrde da je uzrok napuštanja upravo Balabanov povratak, i to uz minimalnu kaznu.

Podsjećamo, „EuroBlic“ je eksluzivno objavio seriju tekstova o Balabanu kojeg su studentkinje optužile da ih je tjerao da ga ljube, a zatim su uslijedile mnogo ozbiljnije optužbe – da štima ispite, a neki su i javno rekli da im je prijećeno zbog ovog slučaja.

Međutim, donesena je odluka da se on kazni samo sa umanjem plate za 20 odsto.

Jedan od profesora pomenutog fakulteta ispričao nam je da ih je sve iznenadila odluka Vukićeve, ali čim su saznali za novu odluku rektorata, bilo im je jasno zašto odlazi.

– Čim je počelo da odmotava klupko oko Balabana, Vukićeva je među prvima reagovala i potvrdila da su se studentkinje žalile na njegovo ponašanje, te rekla da on više ne može raditi posao koji je u dodiru sa studentima – kaže naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, Vukićeva je očekivala da će novi rektor, Radoslav Gajanin, uvažiti njene žalbe i Balabana, ako ne otpustiti, bar prebaciti na drugo radno mjesto.

– Prije nego što će podnijeti ostavku, na njoj se vidjelo da nešto nije u redu. Sad još obavlja tu funkciju u tehničkom mandatu, dok rektor ne postavi novog vršioca dužnosti dekana – pojašnjava profesor ovog fakulteta, koji nas je zamolio da mu ne pominjemo ime.

Sličnog mišljenja su i studenti sa kojima smo razgovarali. Kažu da su sigurni da njen odlazak ima veze sa tim slučajem.

– Svi smo se šokirali kada smo čuli da odlazi. Uvek je dobro radila posao i nije bilo razloga da ga napusti. Međutim, kada smo kasnije saznali da postoji mogućnost da se Velimir Balaban vrati na posao i da je kazna samo 20 odsto od plate, bilo je jasno zašto odlazi. Vjerovatno nije htjela da učestvuje u svemu tome – priča studentkinja ovog fakulteta.

Sve je počelo 18. oktobra prošle godine, kada su se pojavile pritužbe nekoliko studentkinja koje su se žalile na ovog radnika. Balabana su studenti optužili za seksualna uznemiravanja. U prijavi koju su podnijeli rektoru i policiji naveli su i da je sređivao ispiti na fakultetu, kao i da je nudio mito od 60.000 maraka kako bi se sve to zataškalu.

Od početka ove afere, Balaban se nalazio na bolovanju, a unajmio je i tim advokata da ga brane.

Upravo zbog ovog slučaja ubrzo su pokrenuti i veliki studentski protesti zbog kojih je ostavku podnio tadašnji rektor Milan Mataruga.

U banjalučkom tužilaštvu ovaj slučaj su okarakterisali kao zlostavljanje, mučenje i drugo neljudsko i ponižavajuće postupanje, a u cijelu priču se bilo uključilo i Tužilaštvo BiH.

Sve te teške optužbe završene su minimalnom kaznom. Velimiru Balabanu je izrečena disciplinska mjera teže povrede radne obaveze u vidu novčane kazne u visini od 20 odsto neto plate radnika u trajanju od tri mjeseca.

U Rektoratu su naglasili da zvaničnih zahtjeva za promenu Balabanovog radnog mjesta nije bilo.

Dizali bune, pa ćute

Pored brojnih naših poziva rektor Radoslav Gajanin juče nije želio da se javi na telefon i da kaže da li je zadovoljan ovakom odlukom.

Ni predstavnci studenata koji su organizovali pomenute proteste, nisu željeli da se izjasne šta misle o odluci rektorata.

Nažalost, za komentar nije bila dostupna ni Vukićeva, iako su nam na fakultetu potvrdili da je odluka o njenoj ostavci definitivna.

(Goran Obradović, Tanja Vukomanović/srpskainfo.com)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!