Politika

“Narodi Jugoslavije dali doprinos rušenju fašizma”

Amabasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov rekao je da je pobjeda nad fašizmom, čija se godišnjica slavi sutra, dostignuta zahvaljujući zajedničkim snagama zemalja antihitlerovske koalicije.

Značajan i nesporan doprinos tome dali su, dodao je Ivancov, narodi bivše Jugoslavije.

Ivancov je naglasio da su narodi nekadašnje Jugoslavije od 1941. godine vodili beskompromisnu borbu protiv okupatora, te da je njemačka vojska od 1941. do 1944. godine preuzela pet velikih ofanziva protiv jedinica jugoslovenskog otpora.

“Agresori su stvorili atmosferu straha i nasilja u zemlji. Na ovom području je radio 71 koncentracioni logor, gdje su u strašnim mukama stotine hiljada nevinih žrtava očekivale smrt”, naveo je Ivancov u autorskoj kolumni za “Glas Srpske” i “Nezavisne novine”.

Inavcov je podsjetio da se centar borbe od 1942. godine preselio u BiH, te da je u novembru iste godine u Bihaću donesena odluka o stvaranju narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, koja je tada imala 150.000 boraca.

“Ove snage su oslabljivale i paralisale 32 divizije okupatora širom područja Jugoslavije i na taj način su pružile neprocjenjivu pomoć Sovjetskom Savezu, koji je na svojim leđima nosio većinu tereta borbe u Drugom svjetskom ratu”, naveo je Ivancov.

Ruski ambasador je dodao da je 9. maj zajednički praznik, te da simbolizuje borbu naših naroda za nezavisnost i slobodu budućih generacija.

Prema njegovim riječima, radi očuvanja sjećanja i istorijske pravde Rusija se dosljedno borila i boriće se protiv pokušaja falsifikovanja istorije Drugog svjetskog rata.

“Iza ovih pokušaja vidimo, ne samo želju da se umanji uloga Sovjetskog Saveza u konačnoj pobjedi nad fašizmom, već da ocrne, da preispitaju istorijsku istinu o onima koji su dali život na bojnim poljima, u Hatinu ili su usmrćeni u dječijem logoru `Salaspils`”, napomenuo je Ivancov.

Ivancov je naglasio da je “moćnom ljudskom branom od takvih provokacija” postala akcija “Besmrtni puk”, koja je prošle godine okupila milione potomaka u ruskim gradovima, te 250.000 ljudi u 70 zemalja svijeta, uključujući SAD, Francusku, Veliku Britaniju, Srbiju, Izrael, Bugarsku.

“Prošle godine ova akcija je prvi put bila održava u BiH, ulicama Banjaluke prošetalo je hiljadu ljudi. Ove godine šetnje će biti organizovane u Trebinju i Banjaluci. Nadamo se da će se u budućnosti ova akcija održati i u Federaciji BiH”, poručio je Ivancov.

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!