Politika

ZIBL tone u milionske gubitke

Gubitak Zavoda za izgradnju Banjaluka u prošloj godini iznosio je 1,77 miliona KM i četiri puta je veći od ukupnih prihoda koje je ovo preduzeće lani ostvarilo, zbog čega je ugrožena stalnost poslovanja, otkrio je revizorski izvještaj ZIBL-a za 2017.

Finansijski i revizorski izvještaji ZIBL-a za 2017. godinu pokazuju da ni novo rukovodstvo, koje je imenovano polovinom prošle godine, nije pomoglo ovom prduzeću da konačno stane na noge.

Gubitak u prošloj godini je bio duplo veći nego 2016. kada je iznosio 830.285 KM.

Ionako mali prihodi preduzeća dodatno su smanjeni u prošloj godini i iznosili su svega 409.803 KM, dok su rashodi povećani sa 1,6 miliona na 2,2 miliona KM.

Obaveze preduzeća povećane su za milion KM i na kraju 2017. iznosile su 3,3 miliona KM, a kompletan iznos odnosi se ne kratkoročne obaveze.

Da je ZIBL, koji je u većinskom vlasništvu grada Banjaluka, u velikim problemima otkrili su i reviziori koji su ovom preduzeću dali mišljenje sa rezervom, a među glavnim zamjerkama naveli su ogroman gubitak.

„Društvo je u 2017. godini ostvarilo minus od 1,77 miliona KM, koji se odnosi na gubitak iz poslovanja od 899.109 KM i na gubitak po osnovu otpisa potraživanja iz ranijih godina u iznosu od 877.437 KM. Gubitak je ostvaren četiri puta više od ukupnog prihoda u 2017. godini, čime je ugrožena stalnost u poslovanju“, navodi se u revizorskom izvještaju ZIBL-a.

Revizori su upozorili i da se protiv ZIBL-a vodi veliki broj sudskih postupaka teških oko 2,3 miliona KM. Najznačajniji sudski spor, težak 1,7 miliona KM, protiv ZIBL-a vodi akionar Darko Tadić .

Naveli su da preduzeće ne izmiruje obaveze prema dobavljačima na vrijeme, zbog čega su mnogi od njih pokrenuli sudske postupke kako bi naplatili svoja potraživanja.

Preduzeće ne isplaćuje na vrijeme ni plate radnicima, kao ni poreze i doprinose.

ZIBL se duže vrijeme nalazi u finansijskim problemima. Zbog neisplaćivanja plata radnici su štrajkovali, a zatim su i tužili preduzeće. Za to vrijeme rasla su i dugovanja prema dobavljačima, a direktori su se smjenjivali kao na traci.

Polovinom prošle godine na Upravni odbor ZIBL-a je razriješio v.d. direktora Mileta Mitrovića i na njegovo mjesto imenovao savjetnik generalnog direktora Poreske uprave RS Velimira Kukobata. Nakon toga ZIBL je za 1,77 miliona KM prodao dio zgrade banjalučkom „Vodovodu“, ali ni to nije bilo dovoljno da preduzeće izađe iz minusa.

(capital.ba)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!