Magazin

Uživaju li psi zaista u tome što nam pomažu?

Kada su vremena teška, a zdravlje nije najbolje, za popravak raspoloženja često nema ništa bolje od njuškice veselog štenca.

Terapijski psi učestala su pojava u bolnicama i školama, ali mi automatski pretpostavljamo da njima ne smeta to što nam daju emotivnu podršku.

Loading...

Ako je neko oko toga brinuo, može biti miran.

Nova naučna studija pokazala je da psi to obožavaju.

Ranija istraživanja pokazala su da je za mentalno zdravlje i opštu dobrobit korisno biti u društvu kućnog ljubimca, ali nismo znali idemo li predaleko kada ih sa sobom vodimo do bolesničke postelje.

Organizacija za zaštitu životinja American Humane sprovela je istraživanje o tome i pokazalo se da terapijski psi ne pokazuju znakove stresa pri izvršavanju svojih zadataka.

“Ova studija je jedinstvena po tome što je sprovedena na više mjesta. Bilo smo u pet bolnica širom SAD-a, posjetili više od stotinu pacijenata s 26 pasa”, kazala je glavna autorka studije Linda Lombardi za National Geographic.

S obzirom na to da psi nisu vični ispunjavanju upitnika, njihova slina testirana je na kortizol, hormon stresa kod ljudi i životinja.

Uzorci dobijeni tokom aktivnosti s djecom oboljelom od raka upoređivali su se sa uzorcima pseće sline kada su bili kod kuće.

Istovremeno su stručnjaci proučavali i druge pokazatelje nelagode kod pasa, poput lizanja vlastite njuške ili cviljenja.

Rezultati su bili kristalno jasni. Pokazalo se da su psi savršeno srećni dok prave društvo pacijentima.

Rezultati su objavljeni u časopisu Applied Animal Behaviour Science.

Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!