Politika

Licitacija: Stari avion Vlade RS neće niko

Na licitaciju za prodaju starog aviona Vlade RS, cesne C500 proizvedene 1980. godine, nije se prijavio niko i po svemu sudeći sudbina ovog aviona je otpad ili da se negdje postavi kao eksponat.

Odluka o prodaji stare cesne i javni poziv za licitaciju doneseni su polovinom aprila ove godine, ali u roku koji je postavljen niko se nije javio, a, kako saznajemo, ni raspitivao o kupovini.

Loading...

Minimalna ponuđena cijena bila je malo više od 318.000 KM i javnim pozivom bilo je predviđeno da će licitacija biti održana samo u slučaju ako budu dva kvalifikovana učesnika.

Sreten Ilić, direktor Vazduhoplovnog servisa Republike Srpske, prije nekoliko dana nam je potvrdio da nije bilo zainteresovanih za kupovinu stare cesne i da će odluka o njenoj sudbini biti donesena uskoro.

Nakon što je propala prva licitacija, Vazduhoplovni servis Republike Srpske 11. maja raspisao je i drugu licitaciju, koja će biti održana u narednih mjesec i gotovo je sigurno da se ni na nju neće prijaviti niko.

Nakon što je propala prva licitacija, s Ilićem nismo uspjeli stupiti u kontakt, ali nam je iz nekoliko izvora potvrđeno da od prodaje stare cesne neće biti ništa te da već godinama taj avion predstavlja problem jer nema gdje da stoji i svi peru ruke od njega.

“Taj avion neće niko. On je zastario, puno troši i skupo je njegovo održavanje. Sve moguće dozvole su istekle i trebalo bi u startu oko pola miliona KM da se osposobi za letenje. Jedini kupac tog aviona može biti neki kolekcionar, koji će ga osposobiti i vozati kao old tajmera”, ispričao je ovaj izvor, dodajući da se s prodajom aviona zbog birokratskih procedura zakasnilo i da je to pitanje trebalo rješavati prije desetak godina, jer je tada još bilo zainteresovanih za kupovinu.

Inače, ovaj avion, koji je nekada bio u vlasništvu Vlade Republike Srpske, za letenje je osposobila kompanija “Sky Srpska” zato što, po međunarodnim pravilima, kompanija koja se bavi tim poslom mora imati u svom vlasništvu avion. Nakon što je kompanija ugašena o ovom avionu niko nije vodio računa i nije bilo poznato u čijoj je nadležnosti – Ministarstva saobraćaja i veza RS, Vlade RS ili aerodroma. Na kraju je prebačen u vlasništvo Vazduhoplovnog servisa Republike Srpske, koji djeluje pri Kabinetu predsjednika Republike Srpske.

Avion je jedno vrijeme bio i van granica RS, nakon remonta bio je u hangarima u Austriji, gdje je plaćana visoka zakupnina. Nakon nekoliko upozorenja iz Austrije da ne žele da čuvaju avion, on je prebačen u Banjaluku, gdje se i danas nalazi.

(nezavisne.com)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!