BanjalukaKultura

Godina tradicije i kulturnog naslijeđa – Upoznajmo Udruženje žena “Verićanke”

Odlukom EU, 2018. godina je proglašena Evropskom godinom kulturnog naslijeđa sa sloganom „Naše naslijeđe: tamo gdje se prošlost susreće sa budućnošću“.

Evropska godina kulturnog naslijeđa bi trebalo da pokrene niz inicijativa i aktivnosti koji imaju za cilj približavanje kulturnog naslijeđa građanima, podizanje svijesti o značaju kulturnog naslijeđa za društvo.

Loading...

Zato nemojmo da zaboravimo naše tradicije, naše ljepote, naše rukotvorine i sve ono što nas sve na našim prostorima čini posebno Bogatim ljudima, a to treba da čuvamo.

Iz tih razloga pitali smo udruženje žena Verićanke, od kada se aktivno bave očuvanjem tradicije i na koji način je one promovišu:

Udruženje žena “Verićanke” osnovano je 08.11.2012.god. u Verićima nadomak Banjaluke.

Udruženje broji 30 članica između 30-70 godina starosti.

Udruženje se bavi očuvanjem tradicije i običaja Potkozarja, hrane i ručnih radova, kao i svim što je vezano za tradicionalne vrijednosti i kulturu običaja.

Prvi njihov nastup pod nazivom udruženja bio je za Kozarske poklade 2013.god. u porti hrama Sv. Proroka Ilije, Bistrica – Verići.

Tada su vrlo dobro zapažene i sve je krenulo u pozitivnom pravcu.

Nakon toga rad udruženja žena Verićanke prepoznali su mnogi, a tome svjedoče i njihova učešća na raznim dogadjajima, manifestacijama, kao što su:

  • Etno festival, koji je veoma poznat u okruženju, u Donjoj Piskavici;
  • Dani zime u Gornjoj Piskavici;
  • Vaskršnji koncert u Zalužanima;
  • Medjunarodna konferencija turizma i investicija “Banja Luka 2018”.

Na mnogim od tih manifestacija uspjele su da osvoje i razne nagrade za njihov trud, rad i veselo raspoloženje.

Bilo je još mjesta na kojim su se pojavile, ali su možda manje poznata.

Uvijek bi se odazvale na rad sa klijentima, vezano za pripremu hrane organske proizvodnje i domaće kuhinje. Sve po dogovoru željama i potrebama korisnika.

Hrana koju one spremaju je domaća od domaćih proizvoda i hrana koja je možda u nekim krajevima i zaboravljena, jer mnogi koji su posjećivali njihov štand željeli su probati upravo tu vrstu hrane koju pokušavaju spasiti od zaborava, kao npr. bunjgur od pšeničnog i kukuruznog brašna, cicvaru, poparu, domaće uštipke od bijelog i crnog brašna, pogačice od bijelog i crnog brašna.

Naravno pored toga i domaći hljeb, crni i bijeli, uštipke, razne vrste pita, posnih i mrsnih u raznim oblicima, palačinke slane i slatke punjene, razne kiflice slane i slatke i sve vrste kolača, torti i mnogo toga.

Njihovi planovi za budućnost su da opstanu, da doprinesu očuvanju kulturnog naslijeđa i za buduće generacije, da napreduju i da predstave Veriće i Banjaluku u što boljem i ljepšem svijetlu i da ljepota, proizvod i ukus otvore mnoga vrata.

Kako to naše Verićanke rade, pogledajte u galeriji.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!