Kultura

Smotra folklora u Banjaluci: Pobjednik KUD “Vuk Stefanović Karadžić” iz Švajcarske

Kulturno-umjetničko društvo (KUD) “Vuk Stefanović Karadžić” iz švajcarskog Roršaha pobjednik je 23. Evropske smotre srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu, održane u Banjaluci.

Nagradu publike dobili su ansambli “Šumadija” iz Milvokija i “Dukati i biseri” iz Čikaga, koji su nastupali u revijalnom dijelu.

Loading...

Prema kriterijumima žirija u Evropskom savjetu smotre dodijeljeno je po 12 zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja najboljim folklornim ansamblima za prvo, drugo i treće mjesto.

Dodjelom nagrada i priznanja zaršena je do sada najmasovnija Evropska smotra folklora, koja je prvi put održana u Banjaluci, a među čijim je učesnicima bilo i onih koji su prešli hiljade kilometara da bi pokazali kako čuvaju svoju tradiciju.

Predsjednik Saveza srpskih udruženja Njemačke Danilo Đokić izjavio je da je to za njih najbrojnija smotra, jer je do sada na ovakvim takmičenjima učestvovalo najviše 50 društava.

– Lista učesnika ove godine je proširena tako da je u Banjaluku doputovalo 65 KUD-ova iz 14 zemalja i tri folklorna društva iz Banjaluke – istakao je Đokić.

Portparol Turističke organizacije Banjaluka Branka Branković izjavila je da, osim toga što je Evropska smotra odličan način da se promoviše izvornost nematerijalne kulturne baštine i da se upoznaju mlade generacije koje odrastaju u Srpskoj, ali i rasijanju, ovaj događaj ostaće zabilježen kao najbrojniji kulturni, ali i turistički, u kojem je bilo oko 4.000 učesnika i 3.000 njihovih pratilaca i publike u Banjaluci.

Ona je pojasnila da su predstavnici Saveza srpskih udruženja Njemačke organizovali humanitarne akcije na području banjalučke regije i da su poklonili 200 karata za sedam udruženja licima i djeci sa posebnim potrebama, rijetkim bolestima, samohranim roditeljima, višečlanim porodicama i omladinskim centrima.

– Veći dio prihoda, ostvaren od prodaje ulaznica, upućen je u humanitarne svrhe. Predsjednik Saveza srpskih udruženja Njemačke Đokić i ministar Klokić posjetili su porodicu tragično nastradale jedanaestogodišnje djevojčice u Prnjavoru i uručili novčana sredstva – navela je Brankovićeva.

Domu za djecu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” Banjaluka, doniran je namještaj za trepezariju, a kosilica za travu, kao i neophodan higijenski i medicinski materijal obradovao je članove Upravnog odbora Roditeljske kuće “Iskra”.

Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!