Banjaluka

Najveća banjalučka bol, zločin nad bebama: Sjećanje na 12 zvjezdica

Polaganjem vijenaca na spomen-obilježje „Život“ u centru grada, danas je odata počast nevino stradalim banjaučkim bebama. Prije 26 godina, 22. maja 1992. godine, u banjalučkom porodilištu, zbog nedostatka kiseonika umrla je prva od 12 beba.

Tužnom sjećanju na banjalučke zvjezdice, koje zbog volje svjetskih moćnika nikada nisu zasijale, prisustvovali su i položili vijence majke nastradalih beba, te najviši zvaničnici Republike Srpske – predsjednik RS Milorad Dodik, delegacije Vlade Republike Srpske kao i generalni konzul Republike Srbije Vladimir Nikolić, te predstavnici brojnih organizacija. U ime Grada Banja Luka vijence su položili predsjednik Skupštine Zoran Talić i zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić.

Moćnici toga vremena, čineći ovaj zločin, krenuli su spiralom mnogih koji su se desili tih godina i koji se danas dešavaju. Matrica je skoro ista. Djeca negdje u svijetu i danas, tek rođena, stradaju samo zato što se na globalnom nivou vode bitke – rekao je predsjednik Milorad Dodik.

On je podsjetio na riječi pokojnog partijarha Pavla „kada umre dijete, umre čitav svijet“. Koliko je svijetova umrlo samo ovdje i da li je moguće obnoviti svijet i povjerenje i da li je moguće opraštati, zapitao sa predsjednik Dodik.

Majke beba nisu ni slutile da su, tek rođene, unaprijed osuđene od strane moćnika koji su znali kakav zločin čine.

-Tako male i bespomoćne ugradile su svoje živote u temelje Republike Srpske- kazala je Željka Tubić jedna od majki.

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić povodom obilježavanje ovog dana je istakao kako istoriju ne smijemo zaboravljati.

-Porodice su najvažnije. Ovo je njihov dan boli i naše je da to poštujemo. Nova pokoljenja ne smiju da zaborave stradanja 12 beba i to je jedan od naših glavnih zadataka- kazao je on.

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!