Magazin

Vitezovi osvojili Kastel (FOTO)

Prvi međunarodni viteški festival “Kastrum 2018” otvoren je večeras na tvrđavi Kastel u Banjaluci, gdje će posjetioci do nedjelje, 3. juna, imati priliku da vide srednjovjekovne viteške borbe, odore, oklope, ali i neke od starih, već zaboravljenih zanata.

Gledaoci će imati priliku da vide i takmičenja u streličarstvu, mačevanju srednjovjekovnim mačevima, ali i moderno mačevanje, te prikaz srednjovjekovne viteške borbe, neoklopne borbe, ples sa vatrom, žonglere, a svi izvođači će biti obučeni u kostime srednjeg vijeka.

Loading...

Organizator ove manifestacije, koja će okupiti stotinjak učesnika iz Republike Srpske, Srbije, Hrvatske, Bugarske i Poljske, je banjalučki viteški red “Čuvari koplja Svetog Georgija”.

Prije zvaničnog otvaranja ovog atraktivnog događaja, u Sabornom hramu Svete Trojice održano je simbolično vjenčanje kralja Stefana Dragutina i mađarske princeze Katarine iz dinastije Arpad.

Starješina banjalučkog viteškog reda “Čuvari koplja Svetog Georgija” Goran Vuk Mećava rekao je Srni da ova manifestacija ima izuzetnu važnost za turizam Banjaluke, ali i cijele Republike Srpske, a značaj leži u tome što se promoviše kulturno-istorijska baština.

“Ideja je da kroz ova atraktivna dešavanja oživimo stare, zaboravljene zanate, ali i da obogatimo dešavanja na samoj tvrđavi Kastel, ambijentu kome dolikuju događaji ovog tipa”, naveo je Mećava.

Navodeći da je za organizovanje prvog viteškog turnira u Banjaluci ova neprofitna organizacija imala na raspolaganju skromna sredstva, Mećava je izrazio nadu da će sljedeće godine dobiti širu podršku, a samim tim i veća sredstva, da bi proširili sadržaj ovakvog dešavanja, koje je prisutno u brojnim evropskim gradovima.

(NN)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!