Sport

Potpredsjednik RK Borac: Sve ću učiniti da riješim pitanje plaćanja sudija

Marinko Umičević, kandidat za predsjednika Rukometnog saveza Republike Srpske, izdao je saopštenje koje prenosimo u cijelosti bez izmjena.

Rukometni savez Republike Srpske je prije par dana pokušao da organizuje Skupštinu nakon dugo vremena.

Loading...

Ja sam bio kandidat za predsjednika Rukometnog saveza ispred Doboja i RK Borac iz Banja Luke, te moram da kažem da sam bio razočaran dešavanjima pa i pojedinim ljudima. Nisam mogao da vjerujem i pitao sam se za šta se to oni bore, a onda sam uvidio da se jedni bore da se zadrži stanje haosa, jednoumlja i kriminala gdje su strukture Rukometnog saveza RS nelegalne počevši od predsjednika, sekretara i komisija, pri čemu su komesari glavni šefovi i najveće zlo rukometa.

Ovakvo stanje je uzelo maha da se to mora jednom presjeći. Prvi koji to treba da presjeku su članovi Skupštine, drugi su predstavnici ministarstva porodice, omladine i sporta, treći su državni kontrolni inspekcijski poreski organi, i na kraju mi koji želimo promjene.

U posljednjih petnaest godina Borac nije imao svoje predstavnike u tim organima, pa ni u organima BiH, te je došlo do tog javašluka. Sada kad je uprava konsolidovala svoje redove, mora da preuzme odgovornost na nivou RS, pa i BiH, da se pita i odgovara zajedno sa Dobojem, Prijedorom, Derventom i drugim klubovima širom RS.

U područnom savezu Banja Luka skupština nije održana već par godina, nisu predali završni račun u Apif, savez je privatizovan, nelegitiman, te zbog navedenih razloga nisam mogao da budem prijedlog tog saveza. Predsjednik područnog saveza nosi pečat u svome džepu, nikome ne odgovara, ali kada dođe do promjene vlasti položiće račun. Bio je i predsjednik verifikacione komisije gdje je vršio verifikaciju onih koji su zajedno sa njim u talu, poput Veljka Malića koji ima dva kluba a koja se nigdje ne takmiče. Za svog izaslanika je postavio Gorana Racu koji ima veća ovlaštenja u odnosu na jedan RK Borac ili RK Sloga iz Doboja.

Rukomet RS nikada nije imao više timova u prvoj ligi BiH, a klubovi grcaju u dugovima i problemima. Ovakvo stanje je neodrživo, a to se sve reflektuje i na stanje u Rukometnom savezu BiH gdje se ne zna ko pije a ko plaća, i kada će to pitanje doći na red.

Tražim od Ministarstva porodice, omladine i sporta da se uključi u ovaj problem zbog momaka i djevojaka koji se bave ovim sportom. Zaslužuju da imaju reprezentaciju RS, da idu na kampove, treninge, edukacije, te transparentnost rada i reda.

Sve ću učiniti da riješim pitanje plaćanja sudija, kako se ne bi isplaćivali u gotovini jer se tako ne mogu pravdati njihove zarade. Nastojaću vratiti savezu nadležnosti koje mu kao osnivaču pripadaju, a to je registracija klubova i igrača, vođenje takmičenja mlađih kategorija, izdavanje brisovnica i naplata istih, naplata godišnjih članarina.

Registracija igrača mora ići preko Rukometnog saveza RS. Utvrđivanje visine naknade za prelazak igrača iz nekog od naših klubova u klub iz neke druge zemlje je važno pitanje. Iznos od 30 odsto obeštećenja, odnosno od naknade prelaska igrača u klub iz druge države mora ići entiteskom savezu.

Moramo zaštititi i klubove i igrače koji igraju u ligama RS. Do sada je bilo dozvoljeno da bilo koja premijerligaška ekipa može uzeti igrača iz lige RS, a da za to ne mora platiti nikakvo obeštećenje, jer igrač nije nikada bio registrovan u BiH savezu. Tome moramo stati na kraj.

Zadatak Saveza mora biti i pomoć manjim klubovima i nerazvijenim rukometnim sredinama. Premali smo mi da bismo sve prepuštali slučaju i očekivali da pojedinci sa dobrim idejama i entuzijazmom, bez sistemske podrške, mogu nešto više napraviti.

Marinko Umičević
Potpredsjednik RK Borac
Kandidat za predsjednika Rukometnog saveza Republike Srpske

(oslobodjenje)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!