Politika

Dodik: Idem u Sarajevo da ojačam snagu Republike Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se kandiduje za člana Predsedništva BiH da bi u Sarajevu ojačao poziciju Srpske.

“Idem u Sarajevo da ojačam snagu Republike Srpske i u mojim stavovima neće biti nikakvih kalkulacija. Sve što budem radio biće rukovođeno interesima Srpske i srpskog naroda. Odlazak u Sarajevo ne znači nikakvu promjenu moje politike”, rekao je Dodik za “Politiku”.

Podsjetivši da u Ustavu BiH piše da je ona sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, Dodik kaže da Bosna koja pokušava da se nadredi Banjaluci nikada neće uspjeti, te da će se sve vreijme boriti protiv toga.

“Međunarodni faktor skrnavi način odlučivanja, na to će morati da zaborave. Razumije se, ne dovodim u pitanje saradnju s vladama, državama i ambasadorima, ali u novom filmu neće gledati da će da odlučuju u ime bilo koga”, rekao je Dodik.

On smatra da za BiH nema važnijeg pitanja nego da se “oslobodi protektorata” i dodaje da su svi prijedlozi i radnje Kancelarije visokog predstavnika bili upereni protiv srpskog nacionalnog interesa u BiH.

[ads1]

Dodik kaže i da bi najbolji odnos Sarajeva i Banjaluke bio da se raziđu i da svako ima svoju državu.

“Ali, moramo da se patimo i patićemo se, naravno, jer mir nema cijenu. Trpljenje šikaniranja Srba u BiH može da se opravda samo očuvanjem mira. Svaka destabilizacija koju napravi Sarajevo stvorila bi uslove da Srpska može da razmišlja o svom statusu”, naveo je on.

Na konstataciju da je njegova poruka o jedinstvu Srbije i Republike Srpske ustalasala situaciju i da je uslijedio odgovor da je arhitektura granica na Balkanu završena, Dodik kaže da treba afirmisati princip prava naroda na samoopredjeljenje, a da granice nisu bogomdane.

“Oni otmu Kosovo od Srbije, nas usmjere u neuspješnu BiH i onda pričaju kako nema promjene granice. Naravno, to treba prepusti istoriji i vremenu, u ovom trenutku djeluje da nema promjene. I ne tražim da se granice nasilno mijenjaju, već kroz dogovor između naroda. I konstelacija odnosa će se mijenjati, svijet nije isti kao prije deset godina, vidjećemo šta će biti za narednih deset”, poručio je Dodik.

(sputnik)

Ključne riječi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!