Banjaluka

Bukvalek, Kola i Rekavice danima bez vode: “Ovo nema ni u Somaliji”

Ogorčeni što već 12 dana nemaju vode, stanovnici Bukvaleka potpisiju peticiju kojom traže od nadležnih da reaguju.

Mještani koji su nam se požalili ljutito govore da ne mogu više da trpe da se svake godine ponavlja isti problem sa vodosnabdevanjem u ovom delu Banjaluke.

Loading...

Sad je baš prešlo sve granice, 12 dana apsoultno nemamo vode. Kad god nazovem Centar za selo uvijek neki izgovori da će izaći na teren, daju obećanja, ali ništa se ne rješava. Han Kola, Donja Kola, Rekavice i Bukvalek, niko nema vode, pa to je 2.000 domaćinstava – priča Radosav Sladojević iz Bukvaleka.

Stanovnici već danima vodu donose sa izvora udaljenog tri kilometra od sela i pripremaju peticiju sa potpisima koju će, kažu, poslati u Gradsku upravu, a ako bude potrebe, blokiraće i saobraćaj u znak protesta.

Sumnjaju i da je seoski vodovod od starta loše urađen, i da je to glavni razlog za njihove probleme.

Ovo što se kod nas dešava, toga nema ni u Somaliji. Mi smo građani drugog reda, počećemo zaustavljati saobraćaj, jer niko ni da se počeše na naše muke. Vode ovdje sigurno ima i viška, bazeni su puni, ali je Centar za selo loše uradio protok. A, znali su nam naplatiti 700 KM za priključak, čak i borcima prve kategorije koji bi trebalo da imaju popust – tvrdi Sladojević koji je i pokrenuo peticiju.

Razumijemo građane da je vrlo teško biti bez vode u vrelim danima, ali radimo punom parom, poručuju iz Centra za razvoj poljoprivrede i sela. Problem na vodozahvatu Banjica, ističu, nastao je zbog velikog nevremena i udara groma prije desetak dana.

Sagorjele su nam četiri pumpe i motora na izvorištu, šteta na izgorelim uređajima je oko 300.000 KM. Imamo italijanske pumpe za koje je teško nabaviti dijelove, uspjeli smo dvije staviti u funkciju, ali onda se ponovilo nevrijeme. Sa problemom je upoznata je i „Elektroprivreda“ i Grad i „Vodovod“, svi radimo dananonoćno, radnici ginu na terenu, ali ne možete ništa na brzinu uraditi. Molimo stanovnike za strpljenje, pumpe su naručene od italijanskog proizvođača i stići će narednih dana – precizira Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela.

Naglašava još jednom da je razlog nestanka vode u selima isključivo prirodni faktor, a ne ljudski, kako pričaju mještani.

 

Ne mogu stanovnici govoriti da vodovod nije dobro urađen, sve je po projektu i kapacitetima. Prije samo četiri godine vodovoda nije uopšte bilo, a danas je problem ako vode nema dva dana. Vjerujem ipak da nervoza čini svoje. Skoro svi zaseoci počeli su dobijati vodu, ali potrebno je još nekoliko dana da se sistem ustabili – ističe Ilić.

Dodaje i da je Centru ovo posljednji posao sa seoskom vodovodnom mrežom, koja sada prelazi u nadležnost preduzeća „Vodovod“, te podsjeća stanovnike i da uvijek mogu pozvati Civilnu zaštitu da im dopreme cisterne vode.

Šef odsjeka za poslove civilne zaštite Mladen Ćućun rekao je da nisu imali većih zahtjeva, ali da je Civilna zaštita spremna i da im se građani mogu obratiti za dostavu vode.

Kako su nedavno rekli iz Gradske uprave, decenijski problem sa nestabilnim vodosnabdijevanjem Rekavica i Donjih Kola ove godine trebalo bi definitivno da bude riješen, raspisana je javna nabavka za izbor izvođača radova za izgradnju vodovoda prema naselju Sokolovac, vrijednosti oko 130.000 KM.

“Vodovod” preuzima sistem Banjica

Iz preduzeća “Vodovod” potvrdili su nam da je, u skladu sa ranije donešenom odlukom o održavanju seoskih vodovoda, trenutno u toku primopredaja vodovodnog sistema Banjica ovom preduzeću.

Do sada je “Vodovod” od Centra za selo preuzeo oko 500 kilometara vodovoda: Potkozarje, Verići, Motike, Pavlovac, Goleši, Bočac, Gašića vrelo i Sredovac.

Prvi potezi nakon preuzimanja seoskih vodovoda biće ažuriranje baze potrošača, ugrađivanje vodomjera kod potrošača koji do sada nisu ugradili, te potpisivanje ugovora o korištenju komunalne usluge sa svim potrošačima. Nakon ovih aktivnosti „Vodovod“ će krenuti sa sanacijom neophodnom za normalno funkcionisanje vodovodnih sistema, popravkama starih pumpi, nabavku i ugrađivanje novih pumpi, kao i sanacije kvarova. Takođe, vršiće se ispiranja mreže i nastaviće se aktivnosti na kontroli higijenske ispravnosti vode za piće – naveli su u “Vodovodu”.

(srpskainfo)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!