Banjaluka

Utvrđen program ovogodišnjeg „Kočićevog zbora“

Organizacioni odbor 53. Kočićevog zbora, sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem na čelu, utvrdio je danas program ove tradicionalne manifestacije, koja će biti održana u periodu od 20. do 26. avgusta.

I ove godine, organizaciju ove manifestacije u potpunosti su preuzele gradske vlasti.

Loading...

Prema programu, ova manifestacija će svečano biti otvorena u ponedjeljak, 20. avgusta u 20 časova u Parku „Petar Kočić“, gdje će biti otvorena i izložba pripovjedaka Petra Kočića u stripu pod nazivom „Stripovjetke“. Istog dana, u Kampusu biće otvorena likovna kolonija.

Idućeg dana, 21. avgusta, u Parku „Petar Kočić“ nastupiće studenti iz Banje Luke, Bijeljine i Istočnog Sarajeva u okviru „večeri besjedništva“.

U okviru programa predviđenog za najmlađe, u srijedu, 22. avgusta, biće organizovana radionica veza za djecu sa veziljom Svjetlanom Marković, a istog dana u Parku „Petar Kočić“ predstaviće se naši mladi pisci.

Tradicionalno, program će biti održan i u Beogradu, i to 23. avgusta, kada će biti položeni vijenci na Kočićevom grobu u Aleji velikana u Beogradu i cvijeće na spomenik u Čuburskom parku. Istog dana, u organizaciji Udruženja književnika Srbije biće održano i književno veče, na kojem će ugledni srpski pisci govoriti o djelima našeg velikana.

Istovremeno, 23. avgusta u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske biće održana radionica stripa za djecu, dok će u Parku „Petar Kočić“ biti priređeno veče satire.

Zehar Prilepin

Program se nastavlja 24. avgusta, i to u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS promocijom dva zbornika, i to „Kočić naš savremenik“ i „150 godina od Srpske čitaonice do NUB RS“. U večernjim časovima tog dana, u Biblioteci će biti organizovano književno veče sa Zahorom Prilepinom književnikom iz Rusije, a u Parku „Petar Kočić“ glumci Narodnog pozorišta RS i Dječijeg pozorišta RS predstaviće Kočićeva djela u dijelu programa pod nazivom „Veče drame – Kočić na sceni“.

I ove godine borbe bikova, koje tradicionalno privlače veliki broj posjetilaca, moći će da se gledaju u dva navrata, pošto je predviđeno da budu priređene u subotu i nedjelju, 25. i 26. avgusta na zborištu u Stričićima. Posjetioci će, između ostalog, u Stričićima 25. avgusta, imati priliku da pogledaju interesantnu izložbu domaćih životinja, a taj dan, po prvi put, biće održana Međunarodna biciklistička trka „Kočićevim stazama“ u organizaciji Biciklističkog kluba BSK.

Istog dana, gradonačelnik Radojičić će u Gradskoj upravi organizovati prijem za književnike i učesnike svečane akademije, koja će biti organizovana u subotu uveče u Banskom dvoru. Istovremeno, u Gomionici će biti položeni vijenci na spomenik poginulim borcima, kao i na spomen ploču ocu Gerasimu. U subotu će, pored toga, biti održan i književni čas u porti manastira Gomionica, dok će ispred osnovne škole u Stričićima biti organizovan nastup pjevača ojkača.

Centralnog i, ujedno, završnog dana manifestacije – 26. avgusta, biće ozvaničen i dobitnik ovogodišnje „Kočićeve nagrade“ i nagrade „Zmijanjče“, koja se dodjeljuje najboljem mladom književiku. Prema ovogodišnjem pravilniku za dodjelu „Kočićeve nagrade“, dobitnik nagrade dobiće 3.000 KM i prigodnu plaketu. Tradicionalno, u nedjelju, 26. avgusta će na zborištu u Stričićima biti organizovan i bogat kulturno-umjetnički program, koji, između ostalog, uključuje centralnu borbu bikova za nagradu „jablan“, kao i nadmetanje u narodnim vještinama i sportovima. Na Kočićevom ognjištu biće otvorena muzejska postavka „Kočićevo ognjište“, za koju je planirano da postane stalna.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!