Kultura

Ulična umjetnost uljepšava Banjaluku

U sklopu muzičkog festivala “Element”, koji se održava u subotu uveče na tvrđavi Kastel u Banjaluci, organizatori su u parku “Petar Kočić” priredili “Street Art Jam” festival, na kojem su proces stvaranja likovnog umjetničkog djela prikazali Selver Begić, akademski slikar, Dejan Mijatović, dizajner i 3D animator, i Davor Paponja, akademski slikar i profesor.

Umjetnici su radili na drvenim pločama u parku, a tom prilikom Banjalučani su mogli da vide kako nastaje jedno umjetničko djelo ulične umjetnosti.

Slikar Selver Begić iz Banjaluke ističe da će sugrađanima predstaviti rad u street art stilu, koji se uklapa u koncept festivala koji će biti održan unutar zidina Kastela.

“Predstavljam svoj autorski rad u stilu kojim se inače bavim, a to je upravo street art. Ova vrsta umjetnosti ima međusobnu vezu s muzičkim festivalom ‘Element’, tako da likovna i muzička umjetnost mogu jedna drugu da formulišu”, istakao je Begić.

Akademski slikar dodaje da mu je u prosjeku potrebno četiri do pet časova rada na jednom djelu, te da trend spajanja street arta i muzičkih festivala polako dolazi i na naše prostore.

“Spoj ovih vrsta umjetnosti privlači publiku, ljude, i uljepšava grad makar na jedan dan”, naglasio je Begović.

Slikar dodaje da mladi umjetnici koji još nisu svoje radove predstavljali javnosti na ovaj način mogu da nauče i vide proces stvaranja jednog djela.

“Mnogi umjetnici najčešće vide već završen rad, pa im to djeluje komplikovano, a na ovaj način mogu da vide proces nastajanja, koji je vrlo jednostavan”, kaže on.

Njegov kolega, slikar, ilustrator i dizajner, Dejan Mijatović za ovu priliku je spremio ilustraciju s motivima samuraja, a kao i Begović, on takođe smatra da je muzika oduvijek bila uključena u crtanje.

“Ovom prilikom prolaznici, ali i mladi umjetnici imaju priliku da vide kako nastaje jedan rad, ali i da nauče određene tehnike dok posmatraju nas kako radimo. Često tokom rada postoji i komunikacija između posmatrača i umjetnika”, istakao je Mijatović.

Umjetnik dodaje da tokom priprema za ovakav rad sam dizajnira skicu na osnovu koje će raditi, te da tada najviše voli da radi sam.

“Kada se ta skica prenosi na zid ili neku drugu površinu, onda je to već gotovo djelo jer se radi precrtavanje. Tada publika može da posmatra proces bez ometanja umjetnika, jer ja tada ne osjetim nikakav pritisak publike”, istakao je Mijatović.

Umjetnik Davor Paponja je počeo nešto kasnije rad na svom panou, a za razliku od kolega Begića i Mijatovića, koji su radili sami, on je demonstrirao tehniku rada zajedno s mladim budućim umjetnicima koji su na stvaranju umjetničkog djela radili zajedno.

Tokom rada vizuelnih umjetnika u parku “Petar Kočić” okupljene Banjalučane zabavljao je poznati banjalučki DJ Woodie.

Organizatori muzičkog festivala “Element” ističu da je “Street Art Jam” događaj koji za cilj ima promovisanje kulture i umjetnosti u javnom prostoru, kao i formama umjetnosti koje izlaze iz određenih supkulturnih grupa. Uz elektronsku muziku kao kontekst ovog festivala, street art je forma umjetničkog izraza koja u velikoj mjeri komunicira s urbanom sredinom, kao i s konceptom umjetnosti van institucija.

“Edukativni i participativni karakter ovog događaja je od izuzetne važnosti, te smo organizovali i otvorenu radionicu crtanja grafita, slikanja i uopšte umjetnosti kako je doživljava street art. Edukacija djece o kulturi je od ogromnog značaja za razvoj i kreativni izraz, kao i za kulturu življenja uopšte, te ovim putem želimo da promovišemo jedno široko gledanje na umjetnost, pogotovo kod djece školskog uzrasta. Osim toga, građanima želimo da pružimo priliku da uživo gledaju kako nastaju radovi iz ove sfere vizuelnih umjetnosti, a koji će potom ostati u javnom prostoru, na otvorenom”, istakli su organizatori.

Na muzičkom festivalu “Element”, koji će biti održan na tvrđavi Kastel, nastupiće poznata imena elektronskog zvuka, među kojima su DJ sa Tajlanda Nakadia, DJ iz Rumunije Nusha i poznato regionalno ime Siniša Tamamović.

nezavisne.com

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!