Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Nova pravila plasmana IRB RS: Rata kredita manja za oko 10.000 korisnika

Oko 10.000 korisnika stambenih kredita Investiciono-razvojne banke Republike Srpske od jula će da vraćaju znatno umanjene rate.

Razlog je u tome što na snagu stupaju izmjenjena pravila plasmana za kredite IRB RS, koje je usvojila Vlada RS u aprilu, a s ciljem stvaranja povoljnijih uslova za korisnike, u prvom redu one koji rješavaju stambeno pitanje. Najznačajnije je to što su smanjene kamatne stope i one će se kretati u rasponu od 3,6 do 4,2 odsto.

Primjera radi, nekom ko je podigao stambeni kredit iz sredstava IRB 2008. godine od 100.000 KM na rok od 20 godina po tada aktuelnoj kamatnoj stopi od šest odsto, rata iznosi 716 KM. Nakon ovih izmjena, kamatna stopa na njegov kredit biće 4,2 odsto, a mjesečna rata 660 KM, što je na godišnjem nivou ušteda od oko 680 KM.

– Kamatne stope biće usklađene za oko 10.000 naših postojećih korisnika, koji su stambene kredite uzimali u prethodnom periodu, kada su kamatne stope bile više. Ovim izmjenama predviđeno je da se i njima snize kamatne stope, u skladu s tim kojoj grupi korisnika pripadaju. Usklađivanje podrazumijeva da će preći na fiksni obračun kamatnih stopa, a čitav taj proces trebao bi biti okončan najkasnije do 1. juna – rekla je ranije direktorica IRBRS Snežana Vujnić.

Snežana Vujnić, direktorica IRBRS

Ona tvrdi da će prelaskom na fiksni metod obračuna korisnici IRB stambenih kredita biti u potpunosti zaštićeni, jer će imati istu kamatnu stopu tokom cijelog perioda otplate kredita, „što trenutno ne nudi nijedna banka na tržištu“.

Iz Investiciono-razvojne banke RS su nam odgovorili da pravila stupaju na snagu 1. juna, što znači početak obračuna kamatne stope po novim uslovima.

– Umanjena rata za juni dospijeva na naplatu 1. jula – kažu u IRBRS.

Prema informacijama sa kojima raspolažu, banke rade na izmjenama i završiće posao u predviđenom roku.

– Trenutno nisu probijeni nikakvi rokovi – poručuju iz IRBRS.

Istovremeno, na tržištu u cijeloj Bosni i Hercegovini krediti su pojeftinili i kamatne stope na pozajmljivanje novca od banaka nikada nisu bile niže.

Pad kamatnih stopa na kredite, kako se može vidjeti iz podataka Centralne banke BiH, evidentan je od sredine 2016. godine, od kada ova institucija naplaćuje bankama držanje slobodnih novčanih sredstava, a najizraženiji je kod stambenih kredita stanovništvu.

Kamate na stambene kredite stanovništvu sa promjenjivom stopom i inicijalnim periodom fiksne kamatne stope do jedne godine iznose 3,8 odsto. Kamate na ove kredite u prvoj polovini prošle godine bile su u prosjeku 4,2 odsto.

Na stambene kredite od preko 10 godina kamatne stope prosječno iznose 4,3 odsto, dok su lani u ovom periodu bile 4,6 odsto.

Na potrošačke kredite sa promjenjivom stopom i inicijalnim periodom fiksne kamate do jedne godine, kamate iznose prosječno 5,6 odsto. Lani su iznosile čak 7,6 odsto.

Kamate na ostale kredite sa preko pet godina inicijalnog perioda fiksne kamatne stope iznose 6,5 odsto, a sredinom prošle godine bile su u prosjeku 6,9 odsto.

Štednja 11,3 milijardi KM

Istovremeno, kamatne stope na depozite stanovništva nikada nisu bile niže. Tako, po posljednjim podacima Centralne banke BiH, kamatna stopa na kredite do godine sa dogovorenim rokom dospjeća i u KM valuti iznosi 0,246 odsto, dok je lani u ovom periodu bila 0,352 odsto. Kamatne stope na depozite po viđenju u KM valuti je 0,050 odsto.

Štednja građana na kraju prošle godine bila je 11,3 milijardi KM.

(srpskainfo)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button