Politika

Јunska penzija uvećana za 2,5 odsto; Mjesečne naknade za borce (VIDEO)

Vlada Srpske i zvanično je, na današnjoj posebnoj sjedinici, potvrdila odluku o dodatnom povećanju penzija za 2,5 odsto.

Najmanja penzija, od ovog mjeseca, iznosiće 187 maraka. Isti iznos, uz dosadašnji mjesečni borački dodatak, primaće i 600 demobilisanih boraca koji su napunili 65 godina, ali nemaju 15 godina osiguranog radnog staža.

Loading...

Odluke Vlade pozdravljaju i borci i penzioneri.

Više od 670 hiljada maraka do kraja godine odobreno je u cilju unapređenja materijalnog položaja boraca s navršenih 65 godina, kojima uplaćeni staž osiguranja zajedno s posebnim stažom u dvostrukom trajanju po osnovu učešća u ratu, iznosi 15 ili više godina. Počev od 1. jula ova kategorija, pored mjesečnog boračkog dodatka, primaće 187 maraka.

– Kroz to pokazujemo brigu i poštovanje prema tim ljudima koji su ostali izvan bilo kakvog primanja u ovom vremenu i naše su procjene da se radi o 600 ljudi, što će se svake godine mijenjati. Mi ćemo ta sredstva planirati i naredne godine, a ove godine crpićemo ih iz sredstava za mjesečni borački dodatak – ističe Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Za Boračku organizaciju, rješenje ovog pitanja bilo je među prioritetima u razgovorima s Vladom Srpske. Isplata primanja u skladu s ovom odlukom vršiće se borcima kojima je takav status utvrđen, te ukoliko ne ostvaruju novčana primanja po nekom drugom osnovu, ne računajući mjesečni borački dodatak.

– Do sada nije bilo ništa. Plus borački dodatak na mjesečnom nivou koji ti ljudi imaju, tako da će redovno mjesečno primanje biti 230 ili 240 maraka – poručuje Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske

Penzioneri će već od junske penzije imati primanja veća za 2,5 odsto. Za realizaciju ove odluke mjesečno je potrebno oko 1.560.000 maraka, odnosno nešto manje od 11 miliona do kraja ove godine.

– Značajno je za sve penzionere, jer svaki pomak u standardu je bitan. Ovo su posebna povećanja aktivnošću Vlade i Udruženja. Mi očekujemo značajnije povećanje tek u januaru, kada dođe do najavljenog povećanja plata – napominje Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske.

Vlada Srpske donijela je i Odluku o određivanju iznosa najmanje penzije, s ciljem poboljšanja materijalnog položaja najugroženije kategorije penzionera, kojima je iznos mjesečnog primanja manji od najmanje penzije, pa im se isplaćuje najmanja penzija. Potrebna sredstva na mjesečnom nivou iznose oko 440.000 maraka mjesečno, ili više od tri miliona do kraja godine.

 

(rtrs)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!