Politika

“Britanski špijun” odgovorio Dodiku: Neki političari se prave Englezi, priče o špijuniranju RS su besmislice

Glavni direktor za politička pitanja britanskog ministarstva vanjskih poslova Richard Moore nakon današnje posjete BiH i susreta s nekoliko bh. zvaničnika u Sarajevu u ekskluzivnom intervjuu za Klix.ba govorio je o predstojećem Samitu za Zapadni Balkan u Londonu.
Tvrdnje lidera RS-a Milorada Dodika o britanskim špijunima u BiH, koji žele destabilizirati manji bh. entitet nazvao je besmislenim.

“Pa stvarno! Dodatnih 40 vojnika su samo vojnici i njihov je posao da nadgledaju sigurnosnu situaciju. Vijesti koje kažu da su oni špijuni koji obavljaju prikrivene operacije u stilu James Bonda su jednostavno besmislene. Vlada i građani RS imaju koristi od naših projekata podrške entitetskoj policiji, poslovnoj zajednici i poboljšanju uslova za preživjele seksualnog nasilja u konfliktu, primjera radi. Podrška koju smo pružili razvoju energetskih i transportnih strategija je za RS otključala desetine miliona eura grantova Investicijskog okvira za Zapadni Balkan.

Dodatno, Ambasada ulaže oko tri miliona funti u uspostavljanje sistema za online registraciju kompanija na jednom mjestu u RS. Tako izgleda naše ‘uplitanje’ ovdje! Ali, izgleda da se neki političari radije ‘prave Englezi’! Mislim da bi političari trebali voditi izborne kampanje na osnovu postignutog, a ne uključivati se u besmislene teorije zavjere koje okrivljuju mitske strane sile. Sve što mi radimo ima za cilj da pruži podršku stabilnoj i prosperitetnoj RS, koja je dijelom stabilne i prosperitetne BiH”, rekao je ovaj visoki britanski zvaničnik.

Da li je sigurnost na ovom području, o čemu će, između ostalog, biti riječi i na Samitu Londonu, razlog zbog čega je Velika Britanija poslala 40 dodatnih vojnika za EUFOR?

“Vidio sam mnogo pretjeranih besmislica u bh. štampi o ovome. Uvažavajući sve moje prijatelje u medijima, ali ovo zaista nije vijest. Ujedinjeno Kraljevstvo je odgovorilo na rutinski zahtjev komandanta EUFOR-a za podršku kapacitetima EUFOR-a po pitanju pregleda situacije. Ovo je u skladu sa EUFOR-ovim mandatom da očuva sigurno okružje u BiH. Ovim se ne povećava ukupan broj snaga EUFOR-a iznad standardnog. Srećom, podrška EUFOR-u dolazi iz mnogih zemalja, od kojih neke angažuju veći broj vojnika nego Ujedinjeno Kraljevstvo. Sljedeći put kada bude upućen zahtjev, možda će podrška doći iz neke druge zemlje.

Šta se zapravo može očekivati na predstojećem Samitu za Zapadni Balkan u Londonu kada je riječ o BiH i regionalnoj saradnji?

“Zaista se radujemo Samitu o Zapadnom Balkanu koji je podsjetnik kontinuirane britanske podrške sigurnosti na Balkanu. To je važan pokazatelj predanosti dok se približavamo našem izlasku iz EU. Mi ćemo 10. jula biti domaćini šefovima vlada iz cijelog regiona kako bi razgovarali o važnim pitanjima poput ekonomije, sigurnosti i poboljšanja regionalnih odnosa. Učestvovat će i drugi evropski lideri i predstavnici civilnog društva. Predsjedavajućem Vijeća ministara Denisu Zvizdiću sam rekao da želimo osnažiti mlade ljude i poduzetnike da se usmjere na uzbudljiviju viziju budućnosti regiona, želimo poboljšati sigurnost putem veće saradnje u polju razmjene informacija, i želimo da zemlje ulože napore kako bi riješile svoje bilateralne razlike i učinile put ka budućnosti u EU lakšim”.

Kažete da će se Samit fokusirati na sigurnosna pitanja, Kako gledate na policijske agencije i pravosudni sisteme u BiH i njihove kapacitet da se bore protiv korupcije i organiziranog kriminala?

“U srcu bilateralnog programa pomoći Ujedinjenog Kraljevstva je sigurnost i vladavina prava. Radimo sa vašom policijom, tužiocima, sudovima, agencijama i oružanim snagama kako bi poboljšali kapacitete i efikasnost, te kako bi poboljšali sigurnost i pravosuđe. Oni su odlični partneri koji su voljni da sarađuju i mi se divimo njihovoj profesionalnosti i predanosti. Ali, političko uplitanje narušava njihovu sposobnost da rade svoj posao. Naprimjer, parlament treba da usvoji amandmane Zakona o krivičnom postupku koji zadovoljavaju međunarodne standarde i daju policiji i pravosuđu potreban alat za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Tek tada ćemo zaista biti u mogućnosti da osiguramo da su građani ove zemlje i vaših evropskih susjeda sigurni.

Kako gledate na političku situaciju u BiH? Čini se da su ekonomske reforme u zastoju a sve zbog izborne kampanje koja je počela ranije nego ikada i koja je iznjedrila dosta nacionalističke retorike?

“Vidite, mi ne zauzimamo strane u izborima u BiH. Izbor leži na Bosancima i Hercegovcima. Ali, da, nacionalistička i antibritanska retorika odvlače pažnju sa stvarnih pitanja kao što su radna mjesta, ekonomski rast, vladavina prava i javne usluge. Ujedinjeno Kraljevstvo je značajno uložilo u Reformsku agendu koja je postigla određene uspjehe, ali je napredak usporio, posebno u područjima vladavine prava i borbe protiv korupcije. Mi ćemo zagovarati dalje reforme od bilo koga ko pobijedi na izborima”.

Kako biste opisali podršku Velike Britanije našoj zemlji kada je riječ o EU i NATO integracijama?

Mi snažno podržavamo taj put. Ovo su odluke koje BiH treba donijeti, ali mi pozdravljamo euroatlantski put BiH i nastavit ćemo ga podržavati i nakon Brexita, jer imamo zajedničku budućnost, a to je najbolji način da se postignu ciljevi vezani za sigurnost i prospiritet obje zemlje. Britanija želi da pokaže našu dugoročnu predanost i podršku Bosni i Hercegovini i Zapadnom Balkanu”.

Kako biste lično opisali posjetu Sarajevu i BiH?

“Zaista mi je bilo drago ponovo doći u Sarajevo, posebno tako brzo nakon imenovanja na ovu funkciju. Bilo mi je važno doći ovdje. I, umjesto da gledam Englesku kako pobjeđuje Panamu sa 6-1, odlučio sam prošetati i podsjetiti se kako je Sarajevo prelijep grad sa bogatim historijskim naslijeđem. Želio sam ostati i duže u BiH i posjetiti i druge dijelove zemlje, ali mi moj raspored to nažalost nije dozvolio. Idući put!”

(klix.ba)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!