Politika

Dodik: Ivanić se otvoreno stavio u funkciju odbrane Britanaca (VIDEO)

Јoš se vode polemike o dolasku Britanaca u BiH.

Dok vlast u Republici Srpskoj upozorava da je britanskim obavještajcima cilj destabilizacija i miješanje u izborni proces, opozicija zastupa stavove Britanske ambasade u BiH.

Nakon što je sinoć za ATV Mladen Ivanić rekao da mu je priča o britanskim vojnicima “smiješna” i da ne može da shvati zbog čega se “moćni” SNSD plaši 40 vojnika – nije se dugo čekalo na odgovor Milorada Dodika koji je Ivaniću poručio da se otvoreno stavio u funkciju odbrane Britanaca.

Obavještajno-medijska operacija čiji je cilj suzbijanje navodnog “malignog” ruskog uticaja u BiH, kompromitacija Milorada Dodika i okretanje BiH ka NATO-u, iako je dobila potvrdu u pisanju britanskog “Tajmsa”, za Mladena Ivanića je smiješna, jer se, kako kaže, vlast u Srpskoj plaši izbora i naroda.

Za sve traži dokaze, a ukoliko dobije potvrdu da je cilj izazivanje haosa u Republici Srpskoj i da su u tome imali pomoć srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama, spreman je posegnuti za smjenama.

“Јadna bi bila Republika Srpska, kada bi nju moglo promijeniti 40 vojnika. Јa prosto ne mogu da shvatim da taj moćni SNSD, koji toliko vjeruje u svoju snagu i istorijsku ulogu, da se plaši 40 vojnika”, kaže Ivanić.

Predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika ne čudi Ivanićeva odbrana Britanaca, jer, kako kaže, u BiH i dolaze zbog njega i njegovih “poltrona”, da lakše dobiju verifikaciju od naroda na predstojećim izborima.

Ivanića podsjeća da su u BiH došli britanski specijalci za prisluškivanje, a ne obični vojnici, kako ih Ivanić želi predstaviti.

“Јasno je da je on kao član Predsjedništva BiH propustio da odgovori kako je moguće da nadležni ne progovore nijednu riječ o dolasku Britanaca. BiH je suverena i valjda bi neko za tako nešto morao da zatraži saglasnost organa BiH. On se, naravno, nije sjetio da se upita odakle pravo Britancima da sami ubacuju i povlače vojnike u BiH, kad god to hoće”, rekao je Dodik.

Ivanić kaže da ako je to tačno – da bi o tome trebalo da raspravljaju ambasadori Savjeta za sprovođenje mira. Dodik ga podsjeća da je naredna sjednica PIK-a tek nakon izbora.

“Sada ide i korak dalje, pa tu priču prebacuje na Savjet za sprovođenje mira, koji će održati sjednicu nakon izbora. To je opet jedna od podvala svojstvena Ivaniću i zato je sinoć pričao i iznosio izmišljotine”, dodaje Dodik.

SNSD-ov Staša Košarac je izjavio da se Ivanić tokom protekle tri godine nikada u Sarajevu nije suprotstavio unitarističkoj politici Bakira Izetbegovića, već je zastupao interese stranaca.

“OBA je pod potpunom kontrolom Bakira Izetbegovića i stranaca, a Ivanić ima instalirane svoje kadrove u OBA-i koji rade za strance”, kaže Košarac.

Šta je stvarni cilj najavljenog dolaska 40 britanskih obavještajaca u BiH? Šta će izviđati i koga prisluškivati, pitanja su na koja već mjesec dana struka i politika u BiH daju oprečne odgovore.

Britanska ambasada u BiH je pokušala da misiju britanskih obavještajaca zamaskira pričom o manjoj, izvićačkoj jedinici, čiji dolazak nije usmjeren protiv Rusije, ali je demantovana od ministra odbrane Velike Britanije koji je na sastanku čelnika NATO-a u Briselu precizno odredio zadatke britanskog osoblja koje dolazi u BiH.

Zbog navodnog ruskog “malignog” uticaja u BiH, zabrinuta je i Morin Kormak, optuživši Rusiju da je više fokusirana na nestabilnost i sprečavanje napretka BiH.

Američku ambasadorku odmah je demantovao ruski ambasador Petar Ivancov, izrazivši čuđenje što su SAD za platformu postavljanja pretenzija izabrali lokalne medije, a ne format PIK-a.

 

(rtrs)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!