Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Privreda

Očekuje se deblokada izvoza jabuka u Rusiju

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske očekuje da će nakon dolaska ruske Federalne službe za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu biti deblokiran izvoz jabuka iz BiH u Rusiju.

Portparol Ministarstva Aleksandar Macanović izjavio je Srni da, iako zasad nema potvrde tačnog datuma dolaska ruske fitosanitarne inspekcije, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede očekuje da to bude uskoro.

On je naveo da su Ministarstvo i druge nadležne institucije Srpske preduzele određene konkretne i jasne korake da bi otpočeli pregovori sa Rusima radi ukidanja zabrane izvoza jabuka.

– Iz evidencije izvoznika izbrisana je firma Frukt kompani iz Bijeljine i svi njeni kooperanti. Izvršene su kontrole kod navedenog izvoznika i potencijalnog uvoznika Zeta iz Bijeljine, a izvještaj je dostavljen Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstvu unutrašnjih poslova i Tužilaštvu Srpske radi preduzimanja daljih koraka, naglasio je Macanović.

On je napomenuo da su popisana sva skladišta u Srpskoj, a izvještaj sa preostalim količinama dostavljen je i Upravi BiH za zaštitu zdravlja bilja radi prosljeđivanja u Rusiju.

“Vlada Srpske je donijela Uredbu o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusku Federaciju, nakon čega je uspostavljena evidencija u koju su upisani samo subjekti koji ispunjavaju uslove na osnovu navedene Uredbe. Na osnovu zahtjeva Ruske Federacije iz februara, Upravi BiH za zaštitu zdravlja bilja dostavljeni su podaci o obimu i proizvodnji voća i povrća po kulturama u Srpskoj koji su proslijeđeni ruskoj strani”, precizirao je Macanović.

On je naglasio da je unapređenje izvoza poljoprivrednih proizvoda za Rusiju i dio Mape puta između Republike Srpske i Gubernije Sankt Peterburga koju su potpisali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i gubernator Sankt Peterburga Georgij Poltavčenko.

– Možemo slobodno reći da je zahvaljujući ovim vezama i aktivnostima našeg predstavništva u Sankt Peterburgu došlo do prvog dolaska ruske Fitosanitarne i Veterinarske inspekcije, a na posljednjem sastanku delegacije Srpske i Poltavčenka u maju predstavili smo ove aktivnosti koje smo preduzeli i zamolili gubernatora u posredovanju radi ponovnog dolaska inspekcije. Imajući u vidu uticaj Poltavčenka, sigurni smo da možemo vrlo skoro očekivati dolazak inspekcije, rekao je Macanović.

On je istakao da Srpska ima potencijal za poljoprivrednu proizvodnju i da u ukupnom izvozu poljoprivrednih proizvoda iz BiH učestvuje sa više od 90 odsto, čime se potvrđuje značaj ruskog tržišta za proizvođače Srpske.

– Institucije Republike Srpske i dalje će činiti sve što je potrebno kako bi bila ukinuta navedena zabrana, odnosno kako u budućnosti ne bismo dolazili u ovakve ili slične situacije, dodao je Macanović.

Ruska fitosanitarna inspekcija u januaru je obavijestila Ministarstvo o uvođenju zabrane jabuka u Rusiju jer je kompanija Frukt kompani prepakivala, prema navodima ruske strane, jabuke porijeklom iz Poljske i izvozila ih na rusko tržište.

(srna)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button