Sport

Šampion svijeta opet dolazi iz Evrope! Brazil ide kući!

Fudbaleri Belgije plasirali su se u polufinale Mondijala u Rusiji pošto su u četvrtfinalnom meču u Kazanju savladali Brazil rezultatom 2:1.

Crveni đavoli su do trijumfa nad petostrukim svjetskim šampionima došli, prije svega, zahvaljujući sjajnoj partiji u prvih 45 minuta igre kad su taktički u potpunosti nadmudrili rivala. Tada su i viđena dva pogotka u mreži Alisona – u 13. je Fernandinjo postigao autogol, da bi u 31. Kevin de Brujne sjajnim udarcem sa distance povisio na 2:0. 

U drugom poluvremenu Brazil je krenuo na sve ili ništa, ali je na kraju uspjeo samo da ublaži poraz. Strijelac je bio rezervista Renato Augusto u 76. minutu.

Plasmanom u polufinale, Belgijanci su izjednačili najbolji rezultat na Mondijalima, ostvaren 1986. godine u Meksiku. Tada su takmičenje završili na četvrtoj poziciji, a da odu korak dalje u Rusiji imaće priliku protiv Francuske, sa kojom se sastaju u polufinalu.

Kad je o Brazilcima riječ, njihovim ispadanjem svi ostali kontinenti su ostali bez predstavnika u završnici, pa će svjetski šampion ponovo doći iz Evrope. To je bio slučaj i na prethodna tri takmičenja.

Obe ekipe su igrale otvoreno od starta, a najbolju šansu u uvodnim minutama propustio je Tijago Silva. Stameni defanzivac je probao posle kornera, ali je lopta pogodila stativu. Na drugoj strani, Belgijanci su u tri navrata probali sa distance i to je bila uvertira u ono što je usledilo u 13. minutu. Korner sa lijeve strane je izveo Naser Šadli, a vezista Brazilaca je nespretno udario loptu i prevario Alisona.

Belgijanci su u nastavku svjesno prepustili inicijativu Brazilcima i svoju šansu vrebali iz kontre. Upravo su na taj način duplirali vodstvo. Razvili su kontru posle kornera Brazila, lopta je došla do De Brujnea, a ovaj je fantastičnim udarcem sa dvadesetak metara zatresao mrežu.

Djelovalo je da je Selesao u tim trenucima na koljenima pošto je do odlaska na veliki odmor uspeo samo da priprijeti sa distance preko Kutinja.

Od starta drugog dela Tite je odlučio da indisponiranog Vilijana zamjeni Robertom Firminom i upravo je ulazak napadača Liverpula donio konkretniju igru Brazilaca. Firmino je mogao brzo do gola, ali je zakasnio na oštru loptu Marsela, a nedugo zatim viđena je nova interesantna situacija u šesnaestercu Crvenih đavola. Gabrijel Žezus je sjajno provukao loptu kroz noge čuvaru, a zatim posle duela sa Vensanom Kompanijem pao, međutim, za Milorada Mažića to nije bilo dovoljno da pokaže na penal. 

I druge dve izmene Titea – Daglas Kosta i Renato Augusto – donele su boljitak u igri Brazila. Prvi je u jednoj situaciji opasno zapretio sa distance, a drugi je uspeo da postigne pogodak i vrati nadu svom timu. Kutinjo je poslao sjajnu loptu u šesnaesterac, a Augusto odlično skočio i glavom savladao Kurtouu.

Augusto je vrlo brzo imao još jednu sjajnu priliku za pogodak, neometan je šutirao sa 16 metara, ali je lopta prošla pored stative, a koji trenutak kasnije i Kutinjo je probao sa petnaestak metara, posle povratne lopte, ali daleko iznad prečke.

Posljednju, i to kakvu, šansu za Brazilce propustio je Nejmar u nadoknadi vremena, kad je sjajno šutirao sa dvadesetak metara, međutim, Kurtoa se fantastično izvio, spriječio pogodak, i izrastao u junaka meča.

(sportklub)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!