Društvo

SPONA: Skupovi Pravde za Davida je pokušaj unitarizacije BiH

Članice Srpskog pokreta nevladinih asocijacija “SPONA”, smatraju da je skup “Pravda za Davida” poslužio interesima centara koji Republiku Srpsku nastoje utopiti u unitarnu Bosnu i Hercegovinu.

Podržavaju, kažu, nastojanje porodice Dragičević i prijatelja da saznaju sve okolnosti stradanja 21-ogodišnjeg Davida, ali traže da pri tome počnu poštovati zakonom predviđene procedure za okupljanja. 

Skup “Pravda za Davida” 7. jula je zloupotrijebljen kako bi pojedini centri iz međunarodne zajednice pokazali da Bosna i Hercegovina može biti multietnična i unitarna, jednoglasne su sve članice Srpskog pokreta nevladinih asocijacija.
Kažu da u takvoj tvorevini nema mjesta Republici Srpskoj i da je “SPONA” morala reagovati. Posebno im je zasmetalo što su na skupu u Banjaluci bili brojni političari iz Federacije koji se programski zalažu za građansku državu .

Loading...

– Kako objasniti da se skupovi održavaju samo na Trgu Krajine u Banjaluci, isključivo u Banjaluci? Čak traže pravdu i za Davida i za Dženana da se ti skupovi održavaju u Banjaluci. Zbog čega niko ne traži skupove u Bihaću ili Sarajevu?, rekao je predsjedavajući “SPONE” Duško Vukotić.

Gradske vlasti Banjaluke pitaju kako je moguće da “SPONA” i ostale organizacije mitinge ne mogu održati bez dozvole, a da grupi “Pravda za Davida” ta saglasnost nije potrebna. Smeta im, kažu, i kad bilo ko Trg Krajine u Banjaluci naziva drugim imenom. 

– Јa sam otac poginulog borca koji je imao 20 godina. Šta bi mi, nas 23.000 trebali da tražimo? Gdje bi bio taj trg? Koliki bi morao biti da na njemu tražimo pravdu ili nepravdu? Јa kao čovjek razumijem porodicu, ali se pravda mora tražiti u institucijama, a ne na ovakav način, istakao je zamjenik predsjednika Republičke organizacije porodica poginulih Veljko Lazić.

– Republika Srpska je iznad svake žrtve. 23.000 ljudi je dalo život za našu Republiku i nikad niko od članova tih porodica nije tražio promjenu naziva Trga Krajine, upravio da ne bismo povrijedili osjećanja tih porodica, dodao je Vukotić.

Na sastanku je zatraženo da bude nastavljena inicijativa članica “SPONE” kojom bi status boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata bio zaštićenm ustavnim zakonom.

(srna)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!