Politika

Đokić: Može se uticati na cijenu goriva (VIDEO)

U protekle četiri godine Vlada Republike Srpske je zabilježila pozitivne rezultate rada, rekao je ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić gostujući u emisiji „Puls“ BN televizije. Đokić je istakao da podržava ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH u namjeri da se država smanji uticaj u cijeni goriva kako bi teret na leđima građana bio lakši.

– Ako država odluči može se uticati na cijenu goriva, – tvrdi Đokić.

Loading...

“To se može urediti cjenovnom politikom, ali ona mora biti usaglašena unutar BiH. Gospodin Šarović je upravo ministar na mjestu odakle se može djelovati da se država odrekne svog prihoda i ja mu predlažem da pokrene inicijativu. Ja ću ga podržati u tome da odredimo koja je to količina sredstava koja u budžete dolazi više kroz povećenje cijene goriva koji možemo vratiti građanima.” 

Vlada Republike Srpske je u protekle četiri godine radila u skladu sa obećanjima i zacrtanim izbornim ciljevima, a dosta toga je ispunjeno, rekao je Đokić.

“BDP je porastao do 3,5 posto, broj nezaposlenih je smanjen, a penzije su se povećale u proteklom periodu, a to su dobri rezutati ove Vlade.”

Ali nije baš sve tako sjajno, priznaje Đokić.

“Naravno da može bolje. Najviše nailazimo na problem finansiranja određenih projekata. Moramo se boriti za veće stope rasta da bi više sredstava usmjeravali u određene razvojne programe.”

Izvjesno je, kaže Đokić, da bi Srpska bilježila veći ekonomski rast da nije ograničena u odlučivanju.

„Ograničena je jer nema suverene nadležnosti koje pripadaju jednoj državi. Morate dijeliti i pozitivne inicijative sa drugim nivoima vlasti. Institucije BiH u kojima dominira uticaj politike Sarajeva vrlo često žele BiH drugačijom, pa onda samim tim i modeliraju mjere. Bilo je određenih zastoja i problema.“

Politika kompromisa jedina je sigurna karta za BiH. 

– Jako nam je bitno da zaštitimo integritet Republike Srpske, da obezbjedimo apsolutnu sigurnost, njenu autonomiju u skladu sa Dejtonskim sporazumom – ništa manje i ništa više od toga, da živimo slobodno i da imamo pravo na svoj slobodan izbor. Želim da poručim i ljudima koji kreiraju politiku zvaničnog Sarajeva da I oni zastanu i da se promijene. Konkretno u bošnjačkoj politici mora da dođe do promjene, smatra predsjednik Socijslističke partije Petar Đokić.

Socijalisti ostaju privrženi stvaranju društva jednakih šansi, tvrdi Đokić i napominje da odlazak Nedeljka Milakovića iz Socijalističe partije neće negativno uticati na rezultete ove stranke na predstojećim izborima. S obzirom na trenutne kapacitete, Đokić vjeruje da će od oktobra Socijalistička partija u Parlamentu Srpske zauzeti devet mandata.

(BN)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!