Politika

Tegeltija: Ja smetam svima koji bi da kontrolišu pravosuđe

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija izjavio je da je primarni cilj ove pravosudne institucije očuvanje nezavisnosti pravosuđa, te sprečavanje njegove instrumentalizacije u političke svrhe i prelivanja političkih sukoba na teren pravosuđa.

Navodeći da su tenzije između političke i pravosudne vlasti prisutne u svim zemljama u svijetu, pa i u BiH, Tegeltija je rekao Srni da kontrolu nad pravosuđem uglavnom žele političari koji bi, prije svega, u pravosuđu tražili dežurne krivce za eventualne neuspjehe u vođenju vlastitih politika i neostvarivanje političkih ciljeva koji se odnose na poboljšanje životnog standarda građana. 

On je dodao da moć žele i oni koji bi da rješavaju svoje političke sukobe na terenu pravosuđa, odnosno da koriste pravosuđe kao alat u tim borbama.

Loading...

– Ja smetam svima koji bi da kontrolišu pravosuđe, pretvarajući ga u svoj politički instrument za obračune sa neistomišljenicima, kao i onima koji su pod plaštom velikih fraza željeli da političke bitke, kojih u BiH ima mnogo, prenesu na teren pravosuđa, istakao je Tegeltija.

On je rekao da u ovom trenutku neće nikoga da identifikuje, ali da misli da se to može prepoznati u izjavama političara u BiH koji se na takav način pokušavaju obračunavati sa pravosuđem.

Tegeltija ističe da se nezavisnost pravosudnog sistema održava ličnim i profesionalnim integritetom, kako članova Savjeta, tako i svakog nosioca pravosudne funkcije, kao i sistemskim mjerama koje VSTS preduzima na unapređenju svih segmenata rada pravosuđa.

Tegeltija, koji je nedavno ponovo izabran za predsjednika VSTS-a, najavio je da će Savjet u naredne četiri godine nastaviti reformu pravosuđa, prije svega sprovođenje pir rivju preporuka na usklađivanju standarda pravosuđa BiH sa standardima EU. 

– Moramo da poboljšamo kvalitet rada pravosuđa u oblastima u kojima još nismo zadovoljni, a to su krivično gonjenje u slučajevima korupcije i procesuiranju krivičnih djela ratnih zločina, uz sve ostale reforme koje vršimo s ciljem jačanja kapaciteta pravosudnog sistema, rekao je Tegeltija.

On je dodao da je inicijativa za donošenje novog zakona o VSTS-u dostavljena Ministarstvu pravde BiH, te ministarstvima pravde Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta.

– Ova inicijativa biće predmet strukturalnog dijaloga, odnosno predmet razmatranja nadležnih za predlaganje tog zakona, a šta će se dalje dešavati, meni je teško sa ove pozicije da prognoziram. Nadam da će u doglednoj budućnosti doći do nekih nacrta i prijedloga rješenja, rekao je Tegeltija.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!