Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Radnici u Srpskoj bez zdravstvenog (VIDEO)

Muke radnika u Republici Srpskoj sa neuplaćivanjem doprinosa ne prestaju. I u 2018 godini desetine hiljada nosilaca osiguranja, prema zvaničnim podacima, nije imalo uplaćeno zdravstveno osiguranje.

Od ukupno milion osoba koje su u Republici Srpskoj prijavljene na zdravstveno osiguranje, za čak 55 hiljada doprinosi nisu uplaćivani u prvih pet mjeseci ove godine. 

Kako je BN televiziji potvrđeno u Fondu zdravstvenog osiguranja, najveći broj osiguranika bez uplaćenog osiguranja su radnici.

Zanimljivo je da se doprinosi u privatnom sektoru uglavnom plaćaju, dok su najneredovnije ustanove kojima upravlja država. Iz Unije udruženja poslodavaca kažu da poslodavci ne podržavaju neplaćanje doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Pored bolje kontrole države, predstavnici poslodavaca kažu da je ovakvav model zdravstvene i socijalne zaštite pod hitno potrebno mijenjati jer je neodrživ.

Takva praksa je nedopustiva i nekorektna prvenstveno prema radnicima, kažu u Savezu sindikata RS.

Paradoks je da probleme sa neuplaćivanjem doprinosa imaju upravo radnici zaposleni u zdravstvenim ustanovama.

Tako se od države očekuje da sistemski riješi ovaj problem, a ta ista država već godinama nije u stanju da popravi stanje u ustanovama kojima direktno upravlja.

(BN)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button