Društvo

Republika Srpska najviše daje za podsticaje

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske rekli su da ovdašnji proizvođači pšenice imaju podsticaje od oko 500 KM po hektaru, što je najbolje u odnosu na zemlje u okruženju. Smatraju da je inicijativa SDS-a o povećanju podsticaja za pšenicu orkestrirana kampanja protiv tog ministarstva i Vlade Srpske.

Iz Ministarstva podsjećaju da je za podsticaje poljoprivredi u posljednjih pet godina izdvojeno više od 500 miliona KM ili oko 100 miliona KM godišnje kroz sredstva agrarnog budžeta i iz drugih izvora, što je u visini šest odsto ukupnih domaćih prihoda. 

“To obara još jednu konstrukciju SDS-a o navodnom nepoštovanju zakona o obezbjeđenju i usmjeravanju sredstava za podsticaj razvoja poljoprivrede i sela”, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Iz ministarstva navode da je ova kampanja SDS-a počela početkom sedmice i predstavlja ponavljanje stavova lidera te partije Vukote Govedarice.

“SDS u predizbornu kampanju, u koju su očito već krenuli, uporno pokušavaju da uvuku i resorno ministarstvo objavom populističkih inicijativa zarad sticanja političkih poena. Pozivamo tu stranku da prestane sa obmanjivanjem naroda i pokušajem jeftinog dodvoravanja određenim biračkim grupama iznoseći neistine i populističke inicijative”, ističu iz ovog ministarstva. 

Klub poslanika SDS u Narodnoj skupštini Srpske uputio je danas inicijativu Vladi za dodatnih pet feninga podsticaja za otkup pšenice čime bi, kako navode, amortizovali negativne posljedice povećanja troškova ratarske proizvodnje.

Iz SDS-a navode da ovogodišnja otkupna cijena pšenice od 0,23 KM do 0,27 KM po kilogramu nije dovoljna da bi bili pokriveni troškovi proizvodnje.

Inače, doktor Stevo Mirjanić čak dva puta bio je najmlađi ministar u istim resorima – poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, u Vladi Bosne i Hercegovine i u nekadašnjem Saveznom izvršnom vijeću (saveznoj vladi) bivše Jugoslavije gdje je ujedno bio i posljednji savezni sekretar (ministar) od 1988. do 1992. godine. Bio je i predsjednik Savjeta za agrarnu politiku SIV-a (savezne Vlade) nekadašnje SFRJ

(BN/srna/muskiportal)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!