Društvo

Đokić i Savanović: Sjećanje na stradanje porodice Romanov (FOTO)

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je danas u Banjaluci polaganjem vijenaca na spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom, povodom 100 godina od ubistva carske porodice Romanov, odata počast istorijskoj ulozi koju je ova porodica imala u razvoju odnosa ruskog i srpskog naroda.

Đokić, koji je sa ministrom rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenkom Savanovićem položio vijence u ime Vlade Srpske, napomenuo je da bi u narednom periodu trebalo da budu završeni i pripremni radovi za osveštanje temelja rusko-srpskog hrama, koji će biti izgraćen u čast cara Nikolaja i porodice Romanov.

Loading...

– Vlada Republike Srpske već je izdvojila tri miliona KM u ovaj projekat i očekujemo da će u narednih par mjeseci biti završen najveći dio pripremnih radova za osveštenje temelja hrama, rekao je novinarima Đokić, koji je nakon polaganja vijenaca posjetio mjesto izgradnje hrama.

On je izrazio očekivanje da će tom događaju prisustvovati zvanice sa visokog nivoa Ruske Federacije, te da će to biti još jedna potvrda povezanosti ruskog i srpskog naroda, kao i saradnje koje Republika Srpska ima sa Rusijom.

Đokić je ocijenio da nije čudna sklonost naroda Republike Srpske i Srbije ka Rusiji i ruskom narodu, jer, kako je istakao, na glave Srba i pravoslavaca nikada nisu padale ruske bombe.

– Nikada na nas nisu ispaljivani ruski meci, te mi tu činjenicu izuzetno poštujemo. Iz tog razloga smo zahvalni za sve ono što Rusija čini da globalni svijet bude pravičniji, bolji, napredniji, razvijeniji i humaniji, rekao je Đokić.

On je napomenuo da će Republika Srpska uvijek biti podrška unapređenju saradnje i odnosa sa Rusijom, ali i svemu onome što Rusija znači na globalnom planu.

Sveštenik Miladin Mitrović, član Imperatorskog palestinskog pravoslavnog društva u odjeljenju Banjaluka istakao je značaj obilježavanja 100 godina od tragične smrti carske ruske porodice Romanov, jer su ruski imperatori, posebno Nikolaj sa svojom porodicom, odigrali ključnu ulogu u spasavanju srpskog naroda tokom Prvog svjetskog rata.

– Ruski imperator je u zaista teškom vremenu za svoju zemlju ušao u Prvi svjetski rat da bi, prije svega, zaštitio srpski narod na Balkanu. Nažalost, ta njegova odluka da ode u rat na kraju ga je koštala vlasti i mučeničke smrti, koja se dogodila na današnji dan, rekao je Mitrović, koji je i starješina hrama Vasilija Ostroškog u Banjaluci.

On je podsjetio da je Imperatorsko pravoslavno palestinsko društvo bilo osnovano 1882. godine ukazom ruskog imperatora Aleksandra trećeg, koji je bio otac Nikolaja Drugog.

– Glavni cilj i zadatak ovog društva je bio da njeguje i očuva interes pravoslavnih naroda i pravoslanih zemalja, naročito tamo gdje je bio ugrožen interes Srpske pravoslavne crkve, dok je danas udruženje zaduženo za humanitarne, te prosvjetiteljske i naučno-istraživačke aktivnosti, rekao je Mitrović.

Car Nikolaj Drugi i njegova porodica ubijeni su 17. jula 1918. godine.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!