Društvo

Radnici u BiH od juče rade za sebe, 197 dana radili za poreze

Prosječan radnik u Bosni i Hercegovini juče je počeo raditi za sebe, a sve do sada, tačnije 197 dana od početka godine, radio je kako bi platio poreze.

Ove godine on radi pet dana više za poreze nego što je radio prošle godine, pokazuju isti podaci, a koji su juče predstavljeni u Sarajevu od strane Centra za politike i upravljanje i Udruženja građana “Zašto ne”, a koji su i kreirali ovu platformu.

Loading...

Prema raspoloživim brojkama, osoba s prosječnim primanjima i potrošačkim navikama u BiH ove godine uplatila je više poreza u odnosu na prošlu godinu.

Tako je u Federaciji BiH na osnovu rada i potrošnje prosječna osoba uplatila 9.800 KM, u odnosu na 8.600 KM prošle godine. U RS je po istom osnovu prosječna osoba ove godine uplatila 8.350 KM, u odnosu na 7.700 KM prošle godine.

“Ovaj rast se može pripisati rastu prosječnih plata u oba entiteta i promjeni potrošačkih navika građana. Dodatno, značajniji rast poreskog tereta u Federaciji BiH može se pripisati većem poreskom opterećenju rada kroz oporezivanje dijela toplog obroka”, smatraju u ovim organizacijama.

Inače, u odnosu na prošlu godinu, više su akcize na duvan, koje su povećane sa prošlogodišnjih 2,42 KM na 2,60 KM u 2018. godini. Putarine na naftu i naftne derivate povećane su sa 0,25 na 0,40 KM po litru.

U Federaciji je došlo do promjene Zakona o porezu na dohodak, a što je, kako ocjenjuju, rezultiralo povećanjem poreskog klina, jer je proširena poreska baza na dijelove toplog obroka i regresa koji do tada nisu bili oporezovani.

“Cilj reformskog procesa trebalo je da bude smanjenje poreskog klina kroz smanjenje oporezivanja rada, ali su do sada implementirane mjere rezultirale, upravo suprotno, povećanjem oporezivanja i ukupne cijene rada”, ocijenili su oni.

Iz ovih udruženja pozvali su građane da posjete veb platformu www.mojporez.ba i saznaju do kada oni lično rade za plaćanje poreza i da saznaju kako se troši njihov novac.

Poreski kalkulator je platforma koja na jednostavan i zanimljiv način omogućava da se izračunaju ukupni porezi koji se plaćaju na mjesečnom i godišnjem nivou, kao i da se vidi na šta se sve troši novac prikupljen za poreze.

(NN)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!