Društvo

Popularni ljigavac tražen i u BiH: Testovi pokazali da je izuzetno štetan za zdravlje djece

Popularna igračka ljigavac, kako ga nazivaju mališani, veoma je tražena širom svijeta, pa i na tržištu Bosne i Hercegovine. Međutim, Britanci su u osam od 11 uzoraka ljigavca pronašli nedozvoljeni nivo hemikalije bora koja je izuzetno toksična i opasna.

Ljigavac je bio popularan godinama unazad, ali uslijed sve učestalijih video snimaka zabavnih igara s ljigavcem koji se pojavljuju na YouTubeu i društvenim mrežama, brojni proizvođači odlučili su prodavati ove proizvode po veoma niskim cijenama.

Loading...

Tako, naprimjer, u BiH ljigavac možete kupiti putem online oglašivača za dvije do četiri KM ili u pojedinim prodavnicama s kineskom robom za istu cijenu.

“Slime ljigavac za igru. Odlična zabava!”, stoji u opisu proizvoda koji se prodaje putem interneta.

Naime, testovi Britanaca pokazali su kako je u pojedinim pakovanjima ljigavca nivo bora četiri puta veći od dozvoljenih EU standarda, zbog čega su nadležni pozvali roditelje da pripaze šta kupuju djeci za igru. Testirano je 11 različitih bočica ljigavca koje se prodaju putem Amazona, Smythsa i The Worka. Slični proizvodi prodaju se i putem bh. internet oglašivača.

Osam od 11 testiranih ljigavaca su premašili dozvoljene količine bora, a najgori su Toysmith Jupiter Juice, CCINEE Pink Fluffy Slime, Cosoro Dodolu te Crystal Slime Magic Clay.

Bor se inače koristi da bi ova igračka bila ljepljiva. Ljigavac je uz jednostavne upute s interneta veoma lako napraviti i kod kuće, ali i u ovoj formi je opasan. Pojedini sastojici potrebni za izradu domaćeg ljigavca, kao što su rastvori za kontaktna sočiva, sadrže boraks koji je napravljen od hemikalije bora.

“Roditelji koji kupuju sluz za svoju djecu vjeruju da su ove igračke sigurne pa će ih šokirati kad otkriju da bi njihovo zdravlje moglo biti izloženo riziku. Proizvođači moraju prestati s proizvodnjom nesigurnih proizvoda, a Vlada i trgovci jednostavno moraju učiniti daleko bolji posao”, kazala je Nikki Stopford, direktorica istraživanja štetnih utjecaja ljigavaca.

Velike količine bora, prenose britanski mediji, mogu izazvati upale kože, iritacije, dijareju, povraćanje, glavobolju, grčeve i depresiju. Ova hemikalija može naštetiti čak i nerođenoj djeci.

(klix)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!