Društvo

Majkić: BiH u opasnosti da joj se osveti neodgovorna vlast

Migrantska kriza u BiH sve više uzima maha, a BiH nikada nije bila u većoj opasnosti da joj se osveti neodgovorna vlast, koja potpuno nespremna radi posao za koji je izabrana, izjavila je Srni poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Dušanka Majkić.

Majkićeva je naglasila da migrantska kriza prijeti posljedicama koje se teško mogu sagledati, a da se Ministarstvo bezbjednosti BiH, kao ključno u rješavanju ovog problema, pokazalo potpuno nesposobno.

Zbog toga se, tvrdi Majkićeva, građani BiH stalno pitaju šta se može dogoditi i šta ih sve može snaći ako migrantska kriza eskalira.

“Svakodnevne informacije koje dobijamo govore uglavnom o tome čega nema. Znamo da su sredstva za finansiranje ishrane i druge potrebe migranata pri kraju, kao i da se pojavljuju sve veće potrebe za angažovanjem pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske, a da nisu obezbijeđena ni sredstva za finansiranje onih koji to već rade, na osnovu sporazuma Granične policije i MUP-a Republike Srpske”, rekla je Majkićeva.

Ona je dodala i da se ne sprovodi Sporazum o readmisiji između BiH i Srbije, a da se institucije BiH još nisu do kraja organizovale kako bi se migrantska kriza spremno dočekala i protiv toga zemlja adekvatno borila.

Prema njenim riječima, i dalje ne postoji odgovarajuća odluka o uključivanju Ministarstva odbrane, odnosno Oružanih snaga BiH u rješavanje ovog problema, što je potpuno nerazumno.

“Tražiti od MUP-a Srpske da čuva granicu, a zanemariti Oružane snage, koje raspolažu tolikim brojem ljudi, govori o haotičnom stanju i nemogućnosti da Savjet ministara potpuno vlada situacijom”, napomenula je Majkićeva.

Majkićeva je rekla da o toj dramatičnosti migrantske krize najbolje govori odnos prema medijima nakon jučerašnje sjednice Savjeta ministara, kada su ministri bukvalno pobjegli od novinara, što, kako je navela, znači da nemaju šta reći i čime umiriti građane.

MUP Srpske juče je saopštio da očekuje da Ministarstvo bezbjednosti BiH ispoštuje obaveze iz nedavno potpisanog Sporazuma o pružanju pomoći i operativnoj saradnji i nadzoru granice sa Graničnom policijom BiH, u kojem je navedeno da će troškovi angažovanja njihovih policajaca prilikom pružanja pomoći graničarima biti finansirani na način ugovoren zaključkom Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH.

Iz MUP-a Srpske su podsjetili da je taj sporazum potpisan 18. juna sa predstavnicima Granične policije BiH i da je zaključkom Operativnog štaba, ili Koordinacionog tijela za pitanja migracija u BiH, Ministarstvo bezbjednosti BiH zaduženo da snosi troškove smještaja i ishrane pripadnika ovog ministarstva, dok će dnevnice i ostale troškove obezbijediti MUP Srpske.

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!