Privreda

Novcem od akciza na duvan mogli smo izgraditi 128 bolnica ili nabaviti 1.285 MR uređaja

Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić kreirao je tabelu u kojoj je prikazana količina prikupljenog novca po osnovu akciza na duvan i duvanske proizvode od 2009. godine do danas.
Prema njegovom proračunu, od 2009. godine, Bosna i Hercegovina je prikupila više od 6,4 milijarde konvertibilnih maraka samo po ovom osnovu.

“Sigurno se pitate gdje su završila ova sredstva. Novac je završio u budžetima države, entiteta, kantona i opšina”, navodi Hadžić naglašavajući da od spomenutog novca u zdravstvo, dijagnostiku, liječenje teških bolesti, zaštitu okoline i poboljšanje standarda nije uložena niti jedna konvertibilna marka.

Loading...

Hadžićevom računicom, za 6,4 milijarde konvertibilnih maraka vlasti su mogle napraviti čuda, a izdvojio je samo neka od njih.

A šta smo mogli uraditi sa ovim novcima? Mogli smo izgraditi 4 nova bloka 7 Termoelektrane u Tuzli iz vlastitih sredstava. Ili nabaviti 1.285 potpuno novih uređaja za magnetnu rezonancu (ukoliko jedan košta 500.000 KM).

Takođe, moglo se izgraditi 128 potpuno novih bolnica u BiH (ukoliko jedna košta 50 miliona KM) ili izgraditi 428 kilometara autoputeva (ukoliko 1 km košta 15 miliona KM).

(klix)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!