Politika

Cvijanović u Vašingtonu: Srbi žele da grade bolje odnose sa Amerikom (FOTO)

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović u višednevnoj je posjeti SAD. Cvijanovićka je u Vašingtonu prisustvovala svečanosti u Kongresu SAD, povodom obilježavanja jubileja stotinu godina podizanja srpske zastave ispred Bijele kuće.

Premijerka Srpske istakla je da obilježavanje jubileja stogodišnjice podizanja srpske zastave ispred Bijele kuće pokazuje da Srbi žele da grade bolje odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Željka Cvijanović je rekla da je krajnje vrijeme za revitalizaciju odnosa između srpskog naroda i SAD-a, s obzirom na sve važne stvari iz prošlosti koje povezuju Srbe i Amrikance.

Loading...

– Upravo na pozitivnim tačkama iz prošlosti treba graditi budućnost. Želimo da Amerika bude velika i pravedna prema svima i da ima dobre odnose sa svima. Smatram da zaslužujemo puno bolje mjesto u cijaloj lepezi odnosa i poslova kojima se SAD bavi – rekla je Cvijanovićka.

Premijerka Srpske je ubijeđena da će se to i desiti, te da preduzeti koraci, usmjereni na poboljšanje i razvoj odnosa sa Sjedinjenim Državama, puno znače za budućnost.

Proslavu stotinu godina od proklamacije američkog predsjednika Vudro Vilsona o proglašenju “Dana molitve za Srbiju”, proboja Solunskog fronta i završetka Prvog svjetskog rata počela je otvaranjem sesije Kongresa SAD molitvom vladike istočnoameričkog Irineja, pod čijim duhovnim pokroviteljstvom se održava proslava ovih značajnih događaja.

Upriličen je i prijem u prostorijama Kongresa u organizaciji Srpskog kokusa u Kongresu SAD, Ambasade Srbije u Vašingtonu i Odbora SPC za obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata.

Prijemu su prisustvovale brojne visoke zvanice Stejt departmenta, senatori i kongresmeni.

Dana 28. jula 1918. godine, vlast američkog predsjednika Vudro Vilsona izdala je proglas kojim se taj dan određuje za “Dan molitve za Srbiju”, a tog dana se srpska zastava vijorila kod Bijele kuće, a sva zvona crkava širom Amerike oglasila su se u čast srpskih žrtava u Prvom svjetskom ratu.

Veliki broj Srba iz Amerike ostavio je svoje porodice i ognjišta u Americi i u želji da pomognu svojoj braći u borbi za čast i slobodu u otadžbini Srbiji, pridružio se srpskoj vojsci, a mnogi od njih se nikada nisu vratili.

Јubilej stotinu godina podizanja srpske zastave ispred Bijele kuće, u glavnom gradu SAD, obilježava se do nedjelje, 29. jula, nizom manifestacija.

Izvor
RTRS
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!