Društvo

Lovački savez RS: Odgovornost za ubijanje pasa u Kotor Varošu tražiti kod udruženja “Uzlomac”

Odgovornost za ubijanje vlasničkih pasa u centru Kotor Varoša treba tražiti kod korisnika lovišta, odnosno u konkretnom slučaju Lovačkog udruženja “Uzlomac” Kotor Varoš, čiji je predsjednik Nedeljko Glamočak, kažu u Lovačkom savezu Republike Srpske.

“Korisnik lovišta je dužan da se ponaša u skladu sa Zakonom o lovstvu, kojim je, između ostalog, propisano da ne smije biti odstrela na manje od 200 metara od naselja. I članovi lovačkog udruženja treba da odgovaraju kod navedenog korisnika lovišta”, navodi za Srnu Stevo Rogulja iz stručne službe Lovačkog saveza Republike Srpske i napominje da Savez nije imao saznanja o odstrelu pasa u Kotor Varošu.

Loading...

Na ulicama Kotor Varoša juče su osvanuli leševi vlasničkih pasa koji su tokom noći pobijeni, a ujutro su ih, kako tvrdi Svjetlana Trifunović iz Omladinskog volonterskog projekta, odvezli radnici komunalnog preduzeća “Bobas”.

Trifunovićeva, koja se godinama bavi zaštitom pasa lutalica, naglasila je da ovo nije prvi slučaj, ali da sada ima dokaze da su pse usmrtili članovi Lovačkog udruženja “Uzlomac”.

“Bila sam u gradu i imam fotografije automobila i ubijenog psa. Nakon što je pas ubijen lice je ušlo u auto, koje sam pratila, a oko pola pet ujutro stala sam ispred vozila da ga zaustavim i vidim ko je u njemu. Imam sve dokaze”, istakla je Trifunovićeva.

U Higijeničarskoj službi za napuštene životinje “Java” iz Prnjavora, koja je ranije na osnovu ugovora sa opštinom Kotor Varoš uklanjala pse i smještala ih u azil, rekli su da su upoznati o slučaju ubijanja vlasničkih pasa u Kotor Varošu i da će preduzeti sve što im omogući zakon kako bi krivci bili otkriveni.

Bojan Veselica iz Higijeničarske službe za napuštene životinje “Java” navodi za Srnu da ih je o slučaju koji je uznemirio stanovnike Kotor Varoša upoznao neposredni svjedok koji je više časova bio prisutan i napravio dokazni materijal.

“Iskoristićemo sve zakonske mogućnosti i procedure kako bi slučaj bio rasvijetljen”, obećava Veselica.

On potvrđuje da je Higijeničarska služba za napuštene životinje “Java” ranije imala ugovor sa opštinom Kotor Varoš o korištenju usluga ove službe i da su u nekoliko navrata u skladu sa propisima pse smještali u azil.

Direktor Komunalnog preduzeća “Bobas” Slobodan Jurić kaže za Srnu da nema informaciju o ubijenim psima.

“Nisam dobio informaciju. Ja to ne znam. Da je bilo više pasa onda bih znao”, navodi Jurić.

Predsjednik Lovačkog uruženja “Uzlomac” Nedeljko Glamočak tvrdi da Udruženje nije organizovalo odstrel pasa.

“Ko je god to uradio neka odgovara, a budu li to članovi našeg udruženja odgovaraće disciplinski, jer su jasni propisi o nošenju lovačkog oružja. Postoji prijava i neka policija radi sve što je u njenoj nadležnosti”, kaže Glamočak.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!