Hronika

Optužnica pala iako je snimljen kako uzima mito

Bivši šef Grupe za prinudnu naplatu u Upravi za indirektno oporezivanje (UOI) Nedim Kulenović prilikom hapšenja je snimljen kako u džepu ima 7 000 KM mita koje je primio, međutim Sud BiH je odbio optužnicu.

Optužnica protiv Kulenovića, kako je rečeno u Sudu BiH, odbijena je zbog propusta u radu Suda i Tužilaštva BiH. Preciznije, jer tužilac tokom istrage nikada nije saslušao Kulenovića.

Odmah nakon hapšenja Kulenović je, navodno, rekao da razumije šta mu se stavlja na teret i da želi dati iskaz narednog dana u prisustvu branioca, međutim, poslije toga tužilac ga nikada nije saslušao, što je za Sud BiH bio dovoljan razlog da odbije optužnicu.

Loading...

Iako je Kulenović uhapšen u junu 2016. godine, optužnica protiv njega podignuta je tek u novembru naredne godine, a na saslušanju u februaru ove godine izjasnio se da nije kriv. 

– Meni je nepojmljivo da se podigne optužnica, a da ne bude saslušan osunjičeni – rekao je Vehid Šehić, bivši sudija i tužilac, pitajući se kako je sud uopšte mogao potvrditi takvu optužnicu.

I još neki stručnjaci pravosuđa s kojima smo razgovarali postavili su isto pitanje, odnosno ko je i kako u Sudu BiH potvrdio optužnicu, a da nije saslušan optuženi, a sama Amela Huskić, sudija, nedavno odbijajući optužbu protiv Kulenovića rekla je da je “sud, svjesno ili nesvjesno, previdio tu činjenicu”.

– To je sad pitanje za Visoki sudski i tužilački savjet BiH, koji bi trebalo da reaguje, odnosno za Kancelariju disciplinskog tužioca, i da po službenoj dužnosti pokrene postupak, utvrdi propuste i kazni one koji su ih napravili – rekao je Šehić.

U Tužilaštvu BiH u petak nam nisu željeli odgovoriti na pitanje ko je bio postupajući tužilac u ovom slučaju i da li će eventualno snositi neke sankcije s obzirom na propuste koji su napravljani.

Podsjećanja radi, Kulenovića, tadašnjeg šefa Grupe za prinudnu naplatu u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, uhapsila je Uprava kriminalističke policije MUP-a RS po nalogu Specijalnog tužilaštva Republike Srpske. 

Hapšenje Kulenovića izvršeno je pred kamerama i u junu 2016. godine to je bila udarna vijest u svim medijima. Tom akcijom, kako je tada saopšteno, direktno je koordinisao glavni tužilac Tužilaštva BiH, a realizovana je odlična saradnja između glavnih tužilaca Tužilaštva BiH i Specijalog tužilaštva Republike Srpske, kao i policijskih agencija.

Kulenovića su u kancelariji uhapsili neposredno nakon što je od vlasnika jednog preduzća iz Laktaša uzeo 7.000 KM mita u novčanicama koje su bile označene.

Taj novac Kulenović je, kako je tada navedeno, tražio od vlasnika preduzeća nakon što je nekoliko dana prije on došao da se informiše o mogućnostima reprograma poreskog duga od oko 73.000 KM, zbog kojeg mu je bio blokiran i račun. 

– Vlasnik preduzeća o svemu je informisao nadležne organe te je sutradan donio novac, u označenim novčanicama, u kancelariju Kulenovića, gdje mu je predao novac, nakon čega je optuženi na mjestu događaja uhapšen, a označeni novac je pronađen kod njega – saopštili su iz Tužilaštva BiH nakon što su podigli optužnicu protiv Kulenovića.

Izvor
SrpskaCafe
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!