Banjaluka

Izgradnja novih vodovoda u Šargovcu i Česmi

U Šargovcu i Česmi danas je počela izgradnja vodovoda, u okviru namjere gradskih vlasti da se proširi i poboljša vodovodna mreža na cijelom području grada.

Tokom današnjeg obilaska radova, gradonačelnik Igor Radojičić najavio je da će se tokom ove godine raditi 17 vodovoda na širem gradskom području, u vrijednosti od nekoliko miliona maraka.

-Ti poslovi su pokrenuti ili će tek biti pokrenuti na prostoru od Manjače, Kadine vode, Rekavica, gdje ćemo raditi na tri mjesta, Crnog vrela, Česma 2, Jagare, Pezića polje, i mnogi drugih… S druge strane, svjesni smo da su potrebe našeg stanovništva za izgradnjom vodovodne mreže velike, posebno na seoskim i prigradskim područjima. Međutim, Grad, kao što se vidi radi na tome da poboljša mrežu vodosnabdijevanja, ali u mjeri koliko mu to finansijske mogućnosti dozvoljavaju – kazao je Radojičić.

On je precizirao da će u Česmi 2 biti izgrađen vodovod u dužini od 850 metara, a radovi su povjereni preduzeću „Hidrosplet“.

-U tehničkom smislu, radi se o zamjeni sistema javnih česmi normalnim snabdijevanjem i prelaskom sa jedne na drugu liniju, kako bi se obezbijedilo pouzdano snabdijevanje vodom stanovništa koje je do sada bilo problematično – kazao je Radojičić.

Za područje Česme, prema njegovim riječima, iduće godine biće nastavljeni radovi na ovoj istoj liniji. Pored toga, ove godine će biti započeti radovi i na rješavanju kritičnog vodosnabijevanja na području Česme 3 i 4.

-Ove godine radićemo prvu fazu ovog projekta, što podrazumijeva izgradnju velikog rezervoara za Česmu 4 i cijeli taj podsistem. Za ovaj posao, u vrijednosti od 500.000 KM, uskoro će biti raspisan tender za izbor izvođača, kako bismo, u narednoj fazi, odnosno tokom iduće godine mogli razvoditi sekundarnu mrežu – naglasio je Radojičić.

On je zaključio da bi se, po okončanju ovog projekta, bili riješeni višegodišnji problemi sa vodosnabdijevanjem ovog naselja.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Česma Miladin Maličević kazao je da je ova godina krenula u dobrom pravcu što se tiče rješavanja jednog od najvećeg problema – vodosnabdijevanja.

-Posebno je značajno rješenje visinskog dijela Česme, gdje ne postoji izgrađena vodovodna mreža – zaključio je Maličević.

Istovremeno, danas su otvoreni radovi i na izgradnji vodovoda u Šargovcu, koji, kao i Česmu, karakteriše veliki priliv novog stanovništva.

Direktor „Vodovoda“ Zoran Popović istakao je kako su radovi u Šargovcu jedan od projekata koje ovo preduzeće izvodi ove godine.

-Danas smo pokrenuli radove na izgradnji vodovodne mreže od 500 metara. Time će biti poboljšan pritisak i biti omogućeno priključenje novih dvadesetak domaćinstava. Vrijednost radova je 55.000 KM a radovi će biti završeni za 15 dana – kazao je Popović.

Ujedno, Popović je najavio da je, poslije Šargovca, u planu gradnja novih vodovoda u  Borkovićima,  Kuljanima i drugim dijelovima grada, a koji će biti finansirani iz budžeta ovog preduzeća.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Šargovac Rajko Radaković istakao je kako je novi vodovod veoma važan za ovaj dio naselja.

-Očekujemo da se ovo naselje dalje širi a to nije moguće bez stabilnog vodosnadbijevanja i izgradnje druge infrastrukture – rekao je Radović.

S druge strane, gradonačelnik Radojičić podsjetio je da je prošle godine u Cvjetnoj ulici u ovom naselju urađena rasvjeta, a sada i vodovod.

-Takođe, blizu smo rješenja još jednog problema za dio mještana Šargovca, koji se odnosui na izbjegličko naselju gdje su ljudima ranije dodijeljeni stambeni objekti bez prethodno riješenih imovinskih odnosa. Što se toga tiče, privodimo kraju taj postupak u RUGIP-u i uvjeren sam da će na jednoj od narednih sjednica gradskog parlamenta biti predložena odluka o dodjeli tih lokacija porodicama koje tu žive – zaključio je Radojičić.

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!