Privreda

U BiH se u ovoj godini očekuje povećanje ukupnog izvoza za 7,3 odsto

U BiH se u ovoj godini očekuje realno povećanje ukupnog izvoza za 7,3 odsto, gdje bi stopa rasta izvoza robe bila 8,1 odsto, a izvoza usluga pet odsto, projekcije su Direkcije za ekonomsko planiranje BiH navede u biltenu “Autluk – perspektive”.

Ovaj rast izvoza, uz očekivano povećanje ekonomske aktivnosti i domaće tražnje, trebalo bi, s druge strane, rezultirati realnim povećanjem ukupnog uvoza od 4,8 odsto.

Loading...

Rezultat ovih kretanja uvoza i izvoza je blago smanjenje spoljnotrgovinskog deficita i bolja pokrivenost uvoza izvozom, dok bi doprinos spoljne trgovine u ekonomskom rastu za ovu godinu trebao biti blago pozitivan.

Ove projekcije su napravljene na osnovu pretpostavke da bi trend rasta u svjetskoj trgovini iz prethodne trebao biti nastavljen i u ovoj godini, što će imati pozitivne implikacije na region i samim tim i na BiH.

Projekcije Direkcije za ekonomsko planiranje BiH od 2019. do 2021. godine pokazuju da bi se moglo očekivati povećanje ukupnog izvoza sa godišnjim stopama rasta od šest odsto, 5,8 i pet odsto.

Tokom ovog perioda očekuje se prosječni ekonomski rast od 3,6 odsto u realnom smislu, povećanje investicija od skoro 10 odsto na godišnjem nivou, povećanje zaposlenosti i intenziviranja vanjskotrgovinske razmjene sa svijetom.

S druge strane, viši nivo ekonomske aktivnosti dovešće do povećanja domaće tražnje u okviru korporativnog i sektora stanovništva, što će rezultirati i povećanjem uvoza u BiH.

Očekuje se da stope rasta uvoza budu nešto niže u odnosu na izvoz i trebalo bi da se kreću od 3,8 odsto u 2019. godini, 3,6 odsto u 2020. godini i 3,7 odsto u 2021. godin

Više stope rasta izvoza od uvoznih trebalo bi da rezlutiraju povećanjem izvozne zastupljenosti bruto domaćeg proizvoda, uz stagnaciju učešća uvoza, što bi trebalo stabilizovati spoljnotrgovinski bilans.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!