Banjaluka

Mala plata i skupa potrošačka korpa dovele građane do života na kredit: Spremanje za školu na rate

Sve više Banjalučana nije u stanju da za kvalitetnu obuću, naočare ili set posuđa izdvoji odjednom više od 100 KM, zbog čega sve češće kupuju na rate.

Namirnice i garderoba su sve skuplji, a plate odavno nisu rasle, žale se građani sa sve plićim džepovima. Nažalost, tome svjedoče i brojke. Podaci pokazuju da je potrebno pet penzija ili oko dvije prosječne plate da se pokrije potrošačka korpa, koja za četvoročlanu porodicu iznosi oko 1.800 KM.

Takođe, prosječne plate u prerađivačkoj industriji ne mogu da pokriju ni 30 odsto potrošačke korpe, a da se pokriju troškovi porodice potrebno je i tri prosječne plate u građevinskom sektoru.

Građani kažu da teško mogu da kupe išta osim osnovnih stvari za kuću, a za one sa dvoje ili više djece, čak i garderoba i kozmetika postaju nemoguća misija.

Odjeća i obuća se kupuje na pijacama, sniženjima i prodavnicama polovne robe, a o nečemu kvalitetnijem prosječna porodica teško i da razmišlja.

Upravo zato gotovo da nema trgovine u Banjaluci koja ne nudi mogćnost plaćanja na rate, jer rijetko ko danas može da priušti dodatne troškove, osim onih za kućne potrepštine i račune.

Prodavnice obuće, odjeće, satova, nakita, naočara, ali i one sa namještajem, knjigama, te suđem – sve nude plaćanje na rate, čak i na period od 12 mjeseci.

Kako izgledaju troškovi jedne četvoročlane Banjalučke porodice, koja živi na rate, objasnila nam je trgovac Dragica Simić.

– Muževa i moja plata zajedno iznose 1.700 KM, od toga 700 KM odmah ode za ratu kredita, a 200 KM za račune. Ono što nam ostane to dajemo za hranu, djeci za školu, a sve ostalo kupujemo na rate. Trenuto otplaćujemo knjige djeci, moje čizme još od zimus, mužev sat i ormar za dječju sobu – kaže Dragica, koja čim otplati jednu stvar odmah na red dolazi druga. Dodaje da u kući stalno nešto fali.

Mnoga istraživanja pokazuju da ovako živi većina banjalučkih porodica, a o životu na kredit posvjedočili su nam i u mnogim trgovinama.

Trgovci kažu da radnje uglavnom imaju dogovor sa bankama pa se rate plaćaju na taj način, a ima i onih koji sa kupcima dogovore na druge načine.

– Jedna od deset mušterija odjednom plati cijeli iznos, ostali kupuju na rate. Nudimo plaćanje do 12 mjeseci, a u većini slučajeva ljudi plate u tri rate. Većina naše obuće i torbi košta od 100 KM pa nadalje, a oni koji kupuju na rate uglavnom uzimaju čizme ili patike – objasnili su nam u jednoj od skupljih banjalučkih prodavnica obuće.

Slično su nam rekli i u prodavnici posuđa, gdje kupci set šerpi, od oko 300 KM, otplaćuju čak i dvije godine. Većina Banjalučana na rate plaća i turističkim agencijama, stomatolozima, kozmetičarima, kao i školama jezika, privatnim fakultetima i slično.

Spremanje za školu na rate

Cijene udžbeničkih kompleta sa udžbenicima engleskog jezika i pravoslavne vjeronauke su za treći razred 104 KM, četvrti razred 95 KM, peti 93,50 KM, šesti 130 KM, sedmi 134 KM, osmi 163 KM i deveti razred 152 KM.

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva od ove godine roditeljima nudi i kupovinju knjiga na rate, kao i školskog pribora.

Sami roditelji su izračunali da dijete bez minimalo 400 KM ne može da krene u školu, a oni koji imaju više od dvoje, primorani su čak i na nenamjenske kredite.

Izvor
srpskainfo
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!