Banjaluka

Od septembra besplatne sportske sekcije u svim gradskim školama

Na javni poziv za projekat besplatnih sportskih sekcija u banjalučkim osnovnim školama prijavilo se 38 nezaposlenih profesora fizičkog vaspitanja, podaci su Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport.

Prema riječima načelnika resornog odjeljenja Dragana Banjca, Grad će do 21. avgusta formirati rang listu kandidata po školama u kojim će isti sprovoditi ovaj, jedinstveni projekat, pod nazivom „Razvoj sporta kroz školske sportske sekcije“.

Dragan Banjac, načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport

-Zahvaljujući ovom programu, Banja Luka će sa početkom ove školske godine postati prva i za sada jedina lokalna zajednica u kojoj će djeci biti obezbjeđene potpuno besplatne sportske aktivnosti, naravano, u zavisnosti od njihovih afiniteta. S druge strane, nezaposleni profesori će dobiti jedinstvenu priliku da odrade prijeko potreban pripravnički staž – rekao je Banjac.

Kako je predviđeno, program će se realizovati u svim osnovnim školama na području grada, a sa djecom će raditi ukupno 26 profesora fizičkog vaspitanja.

– Prijavilo se 38 kandidata, sa kojima je komisija obavila intervjue, te konstatovala da je uslove poziva ispunilo 28 kandidata – kazao je Banjac.

Prema njegovim riječima, u saradnji sa Fakultetom fizičkog vaspitanja i sporta, sa izabranim kanditatima biće organizovana obuka na sportskim poligonima koje će Grad Banja Luka obezbjediti svim školama učesnicama ovog projekta.

On je podjestio da je riječ o projektu Grada Banje Luke, na osnovu kojeg će banjalučki osnovci dobiti bolje organizovanu nastavu fizičkog vaspitanja, te da izgrade naviku za vježbanjem, a profesori sa Biroa za zapošljavanje mogućnost da steknu iskustvo i završe pripravnički staž.

U okviru ovog projekta, učenicima od drugog do petog razreda, biće omogućen dodatni vid fizičkog angažovanja kroz izabranu sportsku aktivnost, uz obogaćenje sadržaja sa sportskim poligonima i takmičenjima.

Kod starijih učenika, poseban akcenat biće stavljen na učenike šestog i sedmog razreda, koji će takođe moći da izaberu sportsku aktivnost u kojoj će učestvovati poslije završetka redovne nastave.

Plan je da uče osnove više sportova u skladu sa rezultatima anketa provedenih za potrebe projekta među 10.000 banjalučkih osnovaca, a sve u skladu sa osnovim ciljem ovog programa – da se što više djece bavi fizičkom aktivnošću.

Partneri na realizaciji projekta „Razvoj sporta kroz školske sekcije“ su: Ministarstvo prosvjete i kulture RS, Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS, Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta Univerziteta u Banjoj Luci, osnovne škole grada Banje Luke, te lica na stručnom osposobljavanju (volonteri).

Izvor
Gradska uprava
Ključne riječi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!