Banjaluka

Gradska uprava: Niče nova trim staza u Trapistima, u planu i arboretum

Banja Luka će uskoro dobiti još jednu trim stazu, nakon više nego uspješnog starta sa onom u parku Mladen Stojanović, koja svakodnevno privlače na stotine rekreativaca, potvrdio je direktor banjalučkog Šumskog gazinstva Velibor Stanić.

Prema njegovim riječima, već iduće sedmice počeće građevinski radovi na izgradnji trim staze pod nazivom Trapisti – Kolonija, u dužini od 1.100 metara. Riječ je o projektu koji već duže vrijeme zajednički razvijaju gradske vlasti i Šumsko gazdinstvo, u okviru strateških nastojanja da se područje Krčmarica i Trapista, kao jedinstven prirodni potencijal, pretvori u zonu za odmor i rekreaciju.

Loading...

U okviru tih planova, danas je u Gradskoj upravi predstavljen i detaljan eleborat budućeg arboretuma na području šume u Trapistima, koji bi predstavljao jedinstvenu atrakciju na gradskom području.

U prisustvu gradonačelnika Igora Radojičića, grupa stručnjaka sa banjalučkog Šumarskog fakulteta predstavili su u Gradskoj upravi plan izgradnje budućeg arboretuma u Trapistima, koji predstavlja zbirku drvenastih biljaka gajenih na otvorenom prostoru.

– Angažovali smo profesore sa Šumarskog i Arhitektonsko-geodetsko-građevinskog fakluteta koji su izradili elaborat, koji detaljno opisuje šta je potrebno napraviti u narednom periodu i koji nam koraci slijedi da bi Trapisti i Banja Luka dobili arboretum, koji bi predstvljao jedinstvenu prirodnu oazu – kazao je Stanić.

Arboretum (od lat. arbor – drvo) predstavlja zbirku autohtonih (domaćih) i alohtonih (stranih) vrsta drveća i žbunja.

Budući arboretum prostiraće se na oko 100 hektara, a radovi na podizanju zasada odvijaće se u više faza.

– U pitanju je veliki posao koji će trajati godinama. Do kraja ove godine, počećemo sa čišćenjem i uklanjanjem smeća i otpada sa ovog prostora, obilježavanje spoljašnjih granica arboretuma i drugim pripremnim poslovima – zaključio je Stanić.

Izvor
Gradska uprava
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!