Društvo

Donatori prijete da će obustaviti novac za deminiranje u BiH

Bosni i Hercegovini prijeti opasnost da joj presuše donacije za deminiranje i tako bude ugrožen ovaj vrlo značajan posao.

BiH bi mogla ostati bez donatorskih sredstava jer su donatori (strane zemlje) zaprijetili domaćim vlastima da moraju otvoriti jedinstveni račun u BiH na koji bi mogli uplaćivati sredstva za deminiranje. Naime, već 23 godine sredstva od donacija velikog broja vlada u svijetu idu putem računa koji je otvoren u Sloveniji i to preko Međunarodne fondacije IPF za potrebe finansiranja protivminskog djelovanja u BiH. Apsurdna je i činjenica da Parlamentarna skupština BiH nije uspjela uraditi izmjene i dopune Zakona o deminiranju koji bi, između ostalog, omogućio i jedinstveni račun za uplate donacija u tu svrhu, već i dalje primjenjuje zakon iz 2002. godine koji je već zastario i neprimjenljiv.

Inače, prema posljednjim podacima, u BiH ima oko 80.000 mina, a rok da se očisti od mina produžen je do 2025. godine.

Odgovor je tražen u Ministarstvu civilnih poslova BiH, koje imenuje Komisiju za deminiranje, a preko koje idu sredstva BHMAC-u za obavljanje ovog posla, ali smo ostali uskraćeni za njih, jer je većina službenika ovog ministarstva na godišnjem odmoru, a na fiksne telefone u Ministarstvu juče se niko nije javio.

Dušanka Majkić
Dušanka Majkić

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, kaže da u BiH proces deminiranja ide sporo i da je razlog u tome što se u rješavanju ovog problema uglavnom oslanjala na strane donatore, ulagajući mala ili gotovo nikakva sredstva iz budžeta.

“Zanimljivo je da BiH nije bila u stanju otvoriti ni poseban račun za ove namjene na koji bi se uplaćivala sredstva iz budžeta i donacija, iako su mnoge zemlje donatori na to upućivale i upozoravale”, kazala je Majkićka.

Ističe da je u Sloveniji osnovana Međunarodna fondacija IPF za potrebe finansiranja protivminskog djelovanja u BiH, preko koje su se usmjeravala sva sredstva donatora, od američke vlade, ali i drugih međunarodnih donatora.

“Eto, što nisu znali da urade nadležni u BiH, znali su Slovenci, pa od toga sigurno imaju ozbiljne koristi”, ističe Majkićeva.

Naglašava da je Zakon o deminiranju iz 2002. godine odavno preživio vrijeme u kojem se primjenjuje i da ga treba zamijeniti novim.

“Zbog nekih čudnih i potpuno nerazumnih okolnosti, nikada u Parlamentarnoj skupštini BiH nije uspjelo da se dođe do njegove izmjene i sve se na tome zaustavilo”, kaže Majkićeva.

Njen kolega iz SBB-a Mirsad Isaković mišljenja je da je ovo još jedan dokaz nesnalaženja vlasti u BiH u posljednje 23 godine.

“Sposobni smo, eto, da rješavamo probleme i donosimo zakone koji će onemogućiti pranje novca, da ispoštujemo obaveze kako ne bismo bili na sivoj listi Manivala, a nismo u stanju da otvorimo jedan račun u BiH na koji bi donatori uplaćivali novac za deminiranje u BiH”, kaže Isaković.

Naglašava da bi za BiH bilo pogubno kada bi neki od donatora odustao od uplate novca, jer je još uvijek jedna od najzagađenijih zemalja minama u Evropi i svijetu.

Izvor
NN
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!