Politika

Čavić: Nastojaćemo da se postigne konsenzus između svih političkih aktera

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić izjavio je da ova stranka ima interes da se informacija o izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine nađe na sjednici Narodne skupštine, te da će poslanici ove stranke nastojati da se između svih političkih aktera u Narodnoj skupštini postigne konsenzus u vezi sa njenim ishodom.

Kad je riječ o ovom izvještaja, Čavić kaže da niko, pa ni članovi Komisije ne mogu da ospore da je postojao snažan pritisak na njihov rad, te da su članovi Komisije iz Republike Srpske radili maksimalno da izvještaj bude u funkciji interesa Srpske.

On je naveo da je u izvještaj moralo da bude sve ono što se dešavalo u periodu od 1992. do 1995. godine, odnosno brojne žrtve srpske nacionalnosti koje su postradale u ratnom djelovanju jedinica na čelu sa Naserom Orićem na području Srebrenice.

Loading...

Prema Čavićevima riječima, od donošenja izvještaja Komisije je proteklo 14 godina i danas se mogu trezveno razmotriti svi njegovi aspekti sa ove distance.

– U tom pogledu ima smisla da se prihvati inicijativa Vlade da se formira nova komisija međunarodnog karaktera, sa ljudima od uticaja u cijelom svijetu, koji mogu garantivati objektivnost izvještavanja, kako bi za period od 1992. do 1995. godine napravio cjelovit izvještaj koji bi imao naučno-istorijski karakter, dokazan i validan, a ne politički podoban za bilo koga unutar BiH – istakao je Čavić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je dodao da ako je namjera Vlade da se na taj način prostupi ovom pitanju, NDP će to podržati.

– Takođe, smatramo da sve ono iz izvještaja što se u ovih 14 godina pokazalo ili dokazalo kao neodgovarajuće ili sadržajem neistinito, treba da se koriguje, ali sve ono što je u izvještaju neosporno ne bi bilo politički mudro negirati na bilo koji način – smatra Čavić.

On je napomenuo da je u tom smislu ovaj izvještaj politički osjetljiv za cijelu Republiku Srpsku, a ne samo za njene političke aktere.

Poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini Zdravko Krsmanović rekao je da NDP donio odluku da sutra čvrsto stanu iza nečega što se zove argumentacija, da se svaka stvar razjasni na pravi način, bez politizacije, naveo je Krsmanović.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!